13 Δεκ 2016

Τσίπρας κατά Τόμσεν: Ανόητοι τεχνοκράτες…

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χτεσινό άρθρο του Πολ Τόμσεν, Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, μέσω του οποίου τάχθηκε υπέρ της επιβολής νέων μέτρων σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό, ...
χαρακτηρίζοντας μη αξιόπιστους τους στόχους του ελληνικού προγράμματος. «Κάποιοι ανόητοι τεχνοκράτες μας λένε ότι το λάθος είναι το σωστό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως είναι οι ίδιοι που έφερναν συνεχώς νέα αποτυχημένα προγράμματα μέχρι σήμερα.
«Ακούω τώρα τελευταία διάφορους τεχνοκράτες, ανόητους θα έλεγα -τους έχουμε υποτίθεται για να μας λένε σωστά τους αριθμούς, ούτε αυτούς δεν μας λένε σωστά. Έχουν παραδεχτεί αρκετές φορές ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς, αλλά μας λένε τώρα ξανά ότι το λάθος είναι το σωστό», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Και μας λέγανε από το 2010 ότι με αυτό το πρόγραμμα θα βγούμε από την κρίση. Απέτυχε αυτό και το επόμενο του 2012, έκαναν υπεραισιόδοξες προβλέψεις επιβάλλοντας μέτρα σκληρής λιτότητας, και τώρα που έχουμε ένα πρόγραμμα με ήπια προσαρμογή κάνουν προβλέψεις ύφεσης, ενώ έχουμε γυρίσει στην ανάπτυξη, και προβλέψεις ελλείμματος για το 2015 και 2016, ενώ έχουμε ξεπεράσει τις προβλέψεις και έχουμε υπεραπόδοση στόχων».
Υπενθυμίζεται πως ο Πολ Τόμσεν υπήρξε ο αρχιτέκτονας των προγραμμάτων λιτότητας από το ξέσπασμα της κρίσης, όμως το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο χαρακτήρισε μη αξιόπιστο, φέρει τη σφραγίδα του ESM.
«Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, αλλά οποιαδήποτε υπέρβαση σε στόχους και έσοδα υπάρχει μέσα από την τήρηση του προγράμματος, δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε αυτά τα χρήματα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη περισσότερο», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ακριτική Νίσυρο.
Νωρίτερα, ιδιαίτερα ενοχλημένη με τους ισχυρισμούς του Πολ Τομσεν εμφανίστηκε και η Κομισιόν, η οποία υπογράμμισε «η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είναι εντός τροχιάς για να εκπληρώσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους».
«Όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν αυτά τα επιτεύγματα», σημείωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε: «οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM είναι συμπαγείς και μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές».
«Δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σύντομα εάν όλες οι πλευρές εμπλακούν στις συζητήσεις εποικοδομητικά», είπε αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ.
Έκπληκτος και ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον Guardian, αποδόμησε σημείο προς σημείο τους ισχυρισμούς του Πολ Τόμσεν βάσει των οποίων ζήτησε νέα μέτρα και περικοπές.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογράμμισε πως «οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι λανθασμένες ενώ οι πληροφορίες που αναφέρουν οι κύριοι Τόμσεν και Ομπσφελντ είναι ψευδείς». Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε και όλες τις ανακριβείς εκτιμήσεις του ΔΝΤ από το 2011 μέχρι σήμερα.
Πηγή: http://tvxs.gr