11 Δεκ 2016

Ο Τζανακόπουλος για τη διαπραγμάτευση: Χαράχτηκαν οι διαχωριστικές γραμμές, κατέρρευσε η αφήγηση της ΝΔ

Την επομένη της ψήφισης του προϋπολογισμού αλλά και στην αρχή μιας εβδομάδας με κρίσιμα, για την ελληνική υπόθεση, γεγονότα και συναντήσεις, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανοίγει την κυβερνητική ατζέντα, μέσω συνέντευξής του. Ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ...
χαρακτηρίζει «εξαιρετικά χρήσιμη» τη συζήτηση που έγινε, υπό την έννοια ότι επέτρεψε να διαφανούν τα διαφορετικά πολιτικά σχέδια, κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα κύρια χαρακτηριστικά των οποίων και αναλύει διεξοδικά.
Όσον αφορά τη ΝΔ, ο υπουργός Επικρατείας την κατηγορεί χαρακτηριστικά ότι «παίζει τα ρέστα της για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης, με αυτόν τον τρόπο, όμως, έχει κηρύξει ανένδοτο όχι ενάντια στην κυβέρνηση αλλά ενάντια στην ίδια τη χώρα». Και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον κατηγορεί ότι έχει εγκλωβιστεί σε ένα σχήμα να καταστροφολογεί διαρκώς αφενός, να εμμένει να ζητά εκλογές χωρίς λόγο αφετέρου.
Ενώ, ταυτόχρονα, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει τις διαφορές ανάμεσα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους νησιώτες, και εκείνες που είχε κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το 2014.
«Ο λογαριασμός για το 2014 έγραψε δημοσιονομικό κενό 2 δισεκατομμυρίων... η ανευθυνότητα του (κ. Σαμαρά) ευτυχώς δεν κόστισε στον ελληνικό λαό», υποστηρίζει ο ίδιος.
Καθώς όμως, θα συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει με νόημα, «ο πολιτικός παράγοντας, όπως και στην πρώτη αξιολόγηση τον περασμένο Μάιο, δεν θα είναι απών από την τελική συμφωνία».
Με την προσθήκη ότι «η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της».
Για την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται τώρα η διαπραγμάτευση, αναγνωρίζει πως «ίσως να χρειαστούν και κάποιες περαιτέρω συζητήσεις οι οποίες, όμως, δεν θα διαταράξουν τον πολιτικό μας σχεδιασμό», όπως διαβεβαιώνει.
Υπογραμμίζει όμως και τη δημόσια επιμονή του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, για την ανάγκη μικρότερων πλεονασμάτων, προσθέτοντας:
«Αυτό που μένει, είναι να δούμε στην πράξη το Ταμείο να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών».
«Ψυχραιμία, ούτε πανικό, ούτε εθνικιστικές κορώνες, αλλά ούτε και σπιθαμή υποχώρησης σε θέματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» συστήνει εξάλλου έναντι της τουρκικής προκλητικότητας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Για το προσφυγικό, τέλος, ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει πως οι νησιώτες του Αιγαίου κρατούν ψηλά τις ευρωπαϊκές αξίες, τις οποίες ωστόσο δεν συμμερίζονται όλοι παρά τις διακηρύξεις για το φιλοευρωπαϊκό τους DNA, όπως υποστηρίζει, φέρνοντας ονομαστικά τα παραδείγματα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των στελεχών της ΝΔ, 'Αδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: http://www.enikos.gr