11 Δεκ 2016

Κωνσταντινούπολη: Στους 38 οι νεκροί από τη διπλή βομβιστική επίθεση

Ο απολογισμός της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε χθες το βράδυ έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη ανέρχεται πλέον σε 38 νεκρούς και 155 τραυματίες, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών ...
Σουλεϊμάν Σόιλου. Συνολικά 30 αστυνομικοί, 7 πολίτες και ένας ακόμη άνθρωπος η ταυτότητα του οποίου δεν έχει καθοριστεί ακόμη σκοτώθηκαν στη διπλή βομβιστική επίθεση, διευκρίνισε ο Σόιλου.
Το απόγευμα της Κυριακής, την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κωνσταντινούπολη: Τα «Γεράκια του Κουρδιστάν» ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση 
• Ο Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη μετά την πολύνεκρη επίθεση
«Τα στοιχεία δείχνουν το PKK. Πρόκειται ξεκάθαρα για σχεδιασμένη επίθεση. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα οριστικό ακόμη», δήλωνε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ρετσέπ Ακντάγ επεσήμανε ότι συνολικά 155 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 14 βρίσκονται στην εντατική.
Στο μεταξύ σήμερα κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να έχει ζητήσει οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες προς τιμή των θυμάτων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.
Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Καζακστάν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Από την πρώτη ομαδική κηδεία που έγινε σήμερα, 5 Τούρκων αστυνομικών
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως η διπλή βομβιστική επίθεση έγινε αρχικά με μια έκρηξη οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένα εκρηκτικά.

Ακολούθησε επίθεση βομβιστή-καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε 45 δευτερόλεπτα μετά.
Όπως ανέφερε ο Σοϊλού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, 17 από τους τραυματίες χειρουργούνται και έξι βρίσκονται στην εντατική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
• Κωνσταντινούπολη: Τουλάχιστον 15 νεκροί από την έκρηξη έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας
Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση με βάση αποδεικτικά στοιχεία του οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένες οι εκρηκτικές ύλες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση, επισημαίνοντας ότι στόχευε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.
«Έμοιαζε με κόλαση. Οι φλόγες έφταναν ως τον ουρανό. Έπινα τσάι σε ένα καφέ δίπλα στο τέμενος», τόνισε ο Ομέρ Γιλμάζ, που εργάζεται ως καθαριστής στο κοντινό τέμενος Ντολαμπαχτσέ, που βρίσκεται στο δρόμο ακριβώς απέναντι από το στάδιο.
Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως μία από τις εκρήξεις είχε στόχο ένα όχημα της αστυνομίας που αποχωρούσε από το στάδιο, καθώς οι φίλαθλοι και θεατές του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα της Μπεσίκτας και της Μπουρσασπόρ για το τουρκικό πρωτάθλημα είχαν ήδη διασκορπιστεί.