15 Δεκ 2016

Στηρίζουν Ελλάδα: Ολάντ, Μοσκοβισί και Σουλτς περνούν στην αντεπίθεση

Μπορεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να πήρε ξανά το όπλο του επ’ώμου και να ενορχήστρωσε αντίποινα στις εξαγγελίες ανακουφιστικών μέτρων από τον Αλέξη Τσίπρα, οδηγώντας στο πάγωμα των μέτρων που το τελευταίο Eurogroup αποφάσισε για το ελληνικό χρέος, ...
ωστόσο η Ελλάδα φαίνεται να έχει στο πλευρό της συμμάχους που πέρασαν ήδη στην αντεπίθεση. Και αυτοί είναι ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο Μάρτιν Σούλτς, ο Φρανσουά Ολάντ αλλά και οι ευρωομάδες των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς. Το πραξικόπημα Σόιμπλε ήρθε  24 ώρες μετά τον εμπρησμό Τόμσεν και ΔΝΤ, κι έβαλε την τελική τορπίλη στη διαπραγμάτευση με αφορμή το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τους θεσμούς να εξετάσουν τις επιπτώσεις που θα έχει στο ελληνικό πρόγραμμα η χορήγηση του επιδόματος και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, ο ESM και το Eurogroup ανταποκρίθηκαν ακαριαία, και λίγες ώρες αργότερα εκπρόσωπος του ESM ενημέρωσε με e-mail την ελληνική κυβέρνηση ότι η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος παγώνει έως ότου δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις.
Τριγμοί στο στρατόπεδο στων δανειστών
Η νέα κρίση Ελλάδας - Γερμανίας δοκιμάζει ξανά τα όρια της ρήξης με τους δανειστές αλλά και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται μεταξύ τους.
Ενδεικτική επί των τριγμών που προκαλεί πλέον και στην Ευρώπη το τιμωρητικό δόγμα Σόιμπλε ήταν η δημόσια διαφοροποίηση τουΕυρωπαίου Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων  Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα». Μάλιστα σε δεύτερη παρέμβαση του με άρθρο του στους Financial Times, ο Μοσκοβισί τα έβαλε και με το ΔΝΤ σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε αιώνια λιτότητα».
Ο δεύτερος σύμμαχος της Ελλάδας βρέθηκε στη Γαλλία, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να συναντιέται με τον Αλέξη Τσίπρα και να δηλώνει προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής: «Υποστηρίζω τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup που αποφάσισε να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, μάλιστα όχι ικανοποιητικά ακόμα». Υπογράμισε επίσης ότι «δεν είναι δυνατό να υπάρχει απαίτηση για επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα ή να αποτρέψουν την κυβέρνηση να πάρει κυρίαρχες αποφάσεις εντός του πλαισίου των δεσμεύσεων που έχει λάβει εδώ στις Βρυξέλλες προκειμένου βρεθεί μία λύση για το μέλλον της Ελλάδας».«Είμαι υπέρ της αξιοπρεπούς αντιμετώπισης της Ελλάδας, προκειμένου να μείνει στην Ευρωζώνη και να επιτευχθεί μία λύση για το χρέος που θα επιτρέψει σταθερότητα στη χώρα και την Ευρώπη» κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Αν και Γερμανός, και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, ακολούθησε τη γραμμή Μοσκοβισί - Σαπέν. «Είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να λαμβάνει «μέτρα στήριξης της κοινωνίας που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους», είπε.
Στο μεταξύ, η Κομισιόν αδειάζει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς ανώνυμη πηγή που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, δηλώνει ότι το Eurogroup δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του επικεφαλής του να συναινέσει στο πάγωμα των μέτρων για το ελληνικό χρέος.
Εκτάκτως στο Ευρωκοινοβούλιο το ελληνικό ζήτημα
Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε εκτάκτως και το Ευρωκοινοβούλιο.
Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, οι Σοσιαλιστές πήραν τον λόγο, ζητώντας να κληθεί σε σύσκεψη των προέδρων ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και να του ζητηθούν εξηγήσεις για το γιατί η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος πάγωσε, ενώ σωστά η ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα στήριξης των φτωχών, μη παραβιάζοντας το μνημόνιο.
Ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωσοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, εξέφρασε άλλωστε από χθες την οργή του, δηλώνοντας: «Η απόφαση είναι ντροπιαστική. Πίσω από αυτή την απόφαση κρύβεται το διαβολικό χέρι του Σόιμπλε. Είναι απαράδεκτη η ανταλλαγή δίκαιων και απαραίτητων κοινωνικών μέτρων, όπως η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων με το θέμα του χρέους».
Τον λόγιο στη συνέχεια πήρε και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στέλεχος του γερμανικού κόμματος Die Linke, Γκάμπι Τσίμερ, η οποία υποστήριξε ότι «δεν μπορεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να καθορίζει τις τύχες των λαών».
Τσίπρας: Ώρα για λύση χωρίς εκβιασμούς
Έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας «λύση χωρίς εκβιασμούς» στο ελληνικό ζήτημα.
Προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα για λύση στο ελληνικό ζήτημα, χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία κάθε χώρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης ότι όλες οι πλευρές πρέπει όλες οι πλευρές να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι συζητήσεις για να διατηρηθεί η σταθερότητα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο συνολικά για την Ευρώπη.
Πηγή: http://tvxs.gr