16 Δεκ 2016

Τσίπρας σε Μέρκελ: Η στάση του ΔΝΤ δυναμιτίζει τη δεύτερη αξιολόγηση

Την ανησυχία του για τη στάση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, καθώς και τον προβληματισμό του για την πιθανή επιθυμία τού Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στην Άγκελα Μέρκελ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές....
Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός επισήμανε στη συζήτηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισοροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μέρκελ: Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο αλλά στο Eurogroup
• Σόιμπλε: Επικριτική η έκθεση των θεσμών για τα ελληνικά μέτρα
Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν επίσης, το γεγονός ότι οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας - Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.
Πηγή: http://tvxs.gr