19 Δεκ 2016

Οι μισοί Έλληνες θεωρούν αρνητική την συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ

Δυσπιστία διέπει τις σχέσεις των Ελλήνων με την Ε.Ε. και τους θεσμούς της, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Palmos Analysis, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και συγκεκριμένα ...
το 84% θεωρεί ότι η ΕΕ κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη αναφορικά με το εάν η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε κρίνεται θετική ή αρνητική για τη χώρα, με ποσοστά 44% και 45% αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα 6 στους 10 τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Οι Έλληνες πολίτες θα ήθελαν να είχαν δοθεί αυξημένες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πλειοψηφία που κυμαίνεται από 47% (για έλεγχο κρατικών προϋπολογισμών) έως και 86% (για προσφυγικό).

Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκαν στο τελευταίο Eurogroup, περίπου 1 στους 3, τα θεωρούν θετικά αλλά όχι επαρκή, ενώ 4 στους 10 τα θεωρούν αρνητικά.
Παράλληλα, περίπου οι μισοί Έλληνες επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους είτε ως χρηματοδότη είτε μόνο ως τεχνικού συμβούλου.
Ευρωκοινοβούλιο και ενημέρωση
Η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών δεν μπορούν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους κατά τον τελευταίο μήνα κάποια αναφορά στα MME που παρακολουθούν σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενδεικτικό της μικρής σχετικά κάλυψης των δραστηριοτήτων του από τα εγχώρια MME.


Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, πάνω από 7 στους 10, θεωρεί ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις δραστηριότητες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Συγκριτικά για τις δραστηριότητες του ελληνικού κοινοβουλίου 4 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν ανεπαρκή ενημέρωση σχετικά με αυτές.
Επίσης περίπου 2 στους 3 δεν νιώθουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταφέρει τη φωνή τους στην Ευρώπη.

Οι πολίτες ζητούν καλύτερη ενημέρωση και ενίσχυση του ευρωκοινοβουλίου
Οι Έλληνες πολίτες ζητούν τέλος περισσότερη ενημέρωση για τις δραστηριότητες του ευρωκοινοβουλίου ενώ εκτιμούν ότι ο ρόλος του στην ΕΕ και τη λήψη αποφάσεων θα πρέπει να ενισχυθεί.Πηγή: http://tvxs.gr