16 Νοε 2016

Προσωρινό τέλος στη λιτότητα από την Κομισιόν;

Ότι η Κομισιόν θα προσπαθήσει να βάλει - έστω και προσωρινό - φρένο στην πολιτική της λιτότητας, που εκπορεύεται από το Βερολίνο, υποστηρίζει σε άρθρο της, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Η εφημερίδα στο σχετικό δημοσίευμά της, υποστηρίζει ότι η Κομισιόν ...
πρόκειται να δημοσιεύσει ένα κείμενο με το οποίο θα ζητά την διετή διακοπή της πολιτικής λιτότητας καθώς και περισσότερες δημόσιες επενδύσεις. Το κείμενο, 18 σελίδων, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται να δημοσιευτεί πιθανόν αύριο και αποτελεί σημάδι της αλλαγής πλεύσης που σχεδιάζει η Eυρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Μάλτα θα πρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.
Αντιθέτως, για χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, πρόκειται να αποφασιστεί μια προσωρινή χαλάρωση των περιορισμών που ίσχυαν μέχρι τώρα, ώστε να μπορέσουν να γίνουν κάποιες δαπάνες στρατηγικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με την Λα Ρεπούμπλικα, βέβαια, η Κομισιόν θα σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να χαθεί ο γενικότερος στόχος, της οικονομικής εξυγίανσης. Και θα πρέπει να στηριχθεί και να συνεχισθεί, επίσης και η εφαρμογή των κυριότερων μεταρρυθμίσεων.
Διαβάστε επίσης:
Παράλληλα όμως, οι Βρυξέλλες αναμένεται να τονίσουν ότι η λιτότητα, έστω και αν έσωσε κάποιες χώρες από την χρεοκοπία, ζημίωσε σοβαρά την ανάπτυξη. Αυτό αποτελεί μια έμμεση κριτική και στη γερμανική πολιτική.
Η απόδειξη της νέας αυτής στάσης της Ευρώπης, σύμφωνα με τη La Repubblica, βρίσκεται και στο ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν κυρώσεις στην Ιταλία για υπερβολικό έλλειμμα. Αντιθέτως, θα της δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσει επιπλέον λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό της μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017.
Πρόκειται για μια κίνηση η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στην κρίσιμη αναμέτρηση του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου, με θέμα τις συνταγματικές αλλαγές. Ακόμη και χθες βράδυ σε εκδήλωση της κεντροαριστεράς ο Μ. Ρέντσι άφησε να εννοηθεί ότι αν χάσει την αναμέτρηση αυτή, είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία.
Από τη Deutsche Welle 
Πηγή: http://tvxs.gr