15 Νοε 2016

«Πιεσμένος αλλά ρεαλιστικός» ο στόχος της 5ης Δεκεμβρίου

Tvxs Ρεπορτάζ
Ο αγώνας δρόμου των 20 ημερών για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου άρχισε σήμερα στο Χίλτον, στη σκιά της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα. Οι οιωνοί που εκπέμπονται μετά την πρώτη συνάντηση του οικονομικού ...
επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι θετικοί, αν και συγκρατημένοι, ενώ πιο σαφές στίγμα αναμένεται το απόγευμα μετά το πρώτο ραντεβού της νέας υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου για το θερμό κεφάλαιο των εργασιακών.
Στην πρώτη, πρωινή συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Μετά την ολοκλήρωσή της, δε, πηγή του οικονομικού επιτελείου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση είναι «πιεσμένο» μεν, αλλά «ρεαλιστικό». Πρόσθεσε, δε, ότι  «με καλή θέληση μπορεί να υπάρξει συμφωνία».
Στη συνάντηση συζητήθηκε, κατά τις πληροφορίες, ακριβώς το εν λόγω χρονοδιάγραμμα και η ατζέντα των διαπραγματεύσεων, ενώ έγινε γνωστό ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα παρατείνουν την παραμονή τους στην Αθήνα και θα μείνουν έως τις 24 Νοεμβρίου έναντι της 21ης που προέβλεπε το αρχικό τους πρόγραμμα.
Στη σημερινή ατζέντα την κυρίαρχη θέση των διαβουλεύσεων έχουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η λειτουργία του υπερΤαμείου και, βεβαίως, το θέμα των εργασιακών.
Η Έφη Αχτσιόγλου προσέρχεται στην απογευματινή συνάντηση χωρίς να έχει δώσει υπόμνημα θέσεων στους θεσμούς, ενώ με βάση χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας βασικές προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς είναι «η επανάκτηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Πηγή: http://tvxs.gr