24 Νοε 2016

«Παράθυρο» μείωσης των πλεονασμάτων από Ντάισελμπλουμ μετά το 2018

Πολύ παραγωγικές χαρακτηρίζει τις έως τώρα συζητήσεις ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογραμμίζοντας πως παραμένει ο στόχος για το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ωστόσο «θα δούμε για πόσο μπορεί να διατηρηθεί»....
Ο πρόεδρος του Eurogroup, από Μάλτα όπου βρίσκεται, δήλωσε στο Bloomberg, πως στο Eurogroup του Δεκεμβρίου οι εκπρόσωποι των θεσμών «θα μας ενημερώσουν για την πορεία, αλλά απ’ όσα ακούω οι συζητήσεις είναι πολύ παραγωγικές και πολύ πρόοδος έχει συντελεστεί». Όπως είπε στα θέματα που χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις είναι η αγορά εργασίας και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Αναφορικά με το χρέος σημειώνει ότι το θέμα έχει ήδη συζητηθεί στο Eurogroup του Μαίου, όπου ειπώθηκε ότι θα γίνουν κάποια επιπλέον βήματα για να μειωθεί το βάρος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. «Έχουμε κάποια επιπρόσθετα μέτρα έτοιμα, αν χρειαστούν για το 2018, οπότε τελειώνει το πρόγραμμα», σημειώνει. Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ «στεκόμαστε δίπλα στους Ελληνες και θα τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν το χρέος τους». Αναφορικά με το ΔΝΤ δηλώνει πως «αν, και όταν φυσικά, οι Έλληνες τηρήσουν τους όρους του προγράμματος, και σε αυτή τη βάση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να συμμετέχει».
Μιλώντας για τα πρωτογενή πλεονάσματα σημειώνει ότι «θα πρέπει να ανεβούν και πράγματι ανεβαίνουν κάθε χρόνο και ο στόχος είναι 3,5%» «Από εκεί θα αποφασίσουμε για πόσο είναι δυνατό να μείνουν σε αυτό το επίπεδο», τόνισε.  Μακροπρόθεσμα μπορούν να μειωθούν λίγο περισσότερο, και αυτό «ναι» είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση, κατέληξε.
Μοσκοβισί: Πολύ σημαντική πρόοδος
«Δικαιολογημένα αισιόδοξος» για μια «θετική συζήτηση» πάνω σε «όλα τα ζητήματα» για την Ελλάδα στο «σημαντικό» Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί σε τηλεοπτική του συνέντευξή σήμερα στο Bloomberg.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «πολύ σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, προσθέτοντας ωστόσο πως χρειάζεται ακόμα λίγη πρόοδος για να κλείσει η αξιολόγηση, την οποία συνέδεσε με την επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Αυτό που εύχομαι για την Ελλάδα, ως υπεύθυνος για την αξιολόγηση του προγράμματος είναι να χτίσουμε μια ιστορία επιτυχίας» υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος αναφερόμενος στην επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Ο Π. Μοσκοβισί επανέλαβε πως εφόσον η Ελλάδα αναλάβει τις ευθύνες της, οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους και να δεχθούν να προχωρήσουν σε «θετικές συνομιλίες» για το ελληνικό χρέος, ζητώντας και πάλι «συνολική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους».
Πηγή: http://tvxs.gr