6 Νοε 2016

Ο οδοντωτός έγινε 120 ετών

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την περαιτέρω ανάδειξη του Οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοπτού- Καλαβρύτων, αλλά και την ενίσχυση της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, μέσω της ανάδειξης του φυσικού πλούτου, που μπορεί να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Στο πλαίσιο αυτό, ...
πραγματοποιήθηκαν χθες στο Διακοπτό και τα Καλάβρυτα εκδηλώσεις για τα 120 χρόνια λειτουργίας του Οδοντωτού, παρουσία του προέδρου του ΟΣΕ Γιώργου Αποστολόπουλου και του διευθύνοντα συμβούλου του οργανισμού Κωνσταντίνου Πετράκη.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο Διακοπτό, όπου τους επισκέπτες υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις φυσικές ομορφιές της περιοχής και του φαραγγιού του Βουραϊκού, το οποίο όπως είπε, αναδεικνύεται μέσω του Οδοντωτού σιδηροδρόμου, σε έναν ελκυστικό προορισμό για τουρίστες και φυσιολάτρες από όλο τον κόσμο. «Υποχρέωσή μας είναι να μη μείνουμε στάσιμοι σε αυτό, αλλά να εργαστούμε για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής μας, μέσω αυτού του μοναδικού τρόπου εξωστρέφειας για τον τόπο μας». Επίσης ανέφερε ότι ήδη προετοιμάζονται εκδηλώσεις στο πλαίσιο του θεσμού «Εν Συρμώ 2017», που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Μάιο.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Πετράκης, προανήγγειλε την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας, για την ένταξη του σιδηροδρομικού δικτύου όλης της Πελοποννήσου στο Δίκτυο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, αυτή την περίοδο έχει ενεργοποιηθεί η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου φακέλου με πλούσιο υλικό.
Στην τοποθέτησή της, η πρόεδρος της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης Αιγιαλείας Μαρία Τσουκαλά αναφέρθηκε, στις εκδηλώσεις του θεσμού «Εν Συρμώ-Γιορτές Οδοντωτού» που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Μάιο, σε συνεργασία με τους δήμους Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας των τοπικών φορέων, και είχαν ως αποτέλεσμα την προβολή του Οδοντωτού σιδηροδρόμου σε διεθνές επίπεδο.
Στην συνέχεια οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο μηχανοστάσιο του Διακοπτού και στο κέντρο πληροφόρησης, στο οποίο φιλοξενείται έκθεση φωτογραφιών από το πλούσιο αρχείου του «Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Σιδηροδρόμου». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Καραπαναγιώτης ευχήθηκε να συνεχιστούν οι δράσεις για την ακόμα μεγαλύτερη ανάδειξη του Οδοντωτού, που όπως τόνισε, θα μπορέσουν ενισχύουν την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Κατόπιν οι επισκέπτες οι αναχώρησαν με το τρένο για τον σταθμό της Κερπινής, όπου εκεί μετεπιβιβάστηκαν στον ιστορικό ατμήλατο συρμό, με προορισμό τα Καλάβρυτα.
Στο σιδηροδρομικό σταθμό των Καλαβρύτων τους υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, η φιλαρμονική και τρένα τριών διαφορετικών «εποχών». Ακολούθησε εκδήλωση στο λύκειο των Καλαβρύτων, όπου παρουσιάστηκαν η επετειακή σιδηροτροχιά, το συλλεκτικό γραμματόσημο, καθώς και το λεύκωμα για τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο, που έχει γράψει ο Γιώργος Νάθαινας.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δείτε επίσης: Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία απεικονίζουν την ιστορία του Οδοντωτού σε ειδικές συλλεκτικές εκδόσεις