7 Οκτ 2016

Μετωπική σύγκρουση Σόιμπλε με Λαγκάρντ και Λιου για το ελληνικό χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, και όχι μόνο, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς ...
Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσινγκτον. «Δεν είναι πρόβλημα», υποστήριξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος, προκαλώντας την αντίδραση τόσο της Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, οι οποίοι τόνισε πως «δεν είναι βιώσιμο».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε μάλιστα πως καθώς «το χρέος δεν είναι το πρόβλημα», όταν «η συζήτηση επικεντρώνεται σε αυτό, παραπλανάται ο ελληνικός λαός». «Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πως θα πρέπει να ανακτήσει, ή πιο σωστά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα», δήλωσε.
Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως χρειάζεται άμεσα ελάφρυνση. Μάλιστα επανέλαβε πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί και προϋπόθεση, βασικό όρο, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει» τόνισε.
Την άποψη του ΔΝΤ ενστερνίζεται και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. «Η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος είναι η αναδιάρθρωσή του», τόνισε κατηγορηματικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.  «Εδώ και πολύ καιρό έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση και στο θέμα του χρέους. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Λιου επισήμανε πως «το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης».
«Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος», κατέληξε.
Πηγή: http://tvxs.gr