17 Οκτ 2016

Ανοίγει η μάχη των εργασιακών και της δεύτερης αξιολόγησης

TVXS Ανάλυση
Χωρίς τους… συνήθεις εφιάλτες των νέων δημοσιονομικών μέτρων αλλά με ανοιχτό, και γεμάτο παγίδες, το κρίσιμο κεφάλαιο των εργασιακών ξεκινά από σήμερα ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και η μνημονιακή ατζέντα μπαίνει στη φάση της ...
δεύτερης αξιολόγησης. Καθαρός και διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να πετύχει αυτή τη φορά διαδικασίες-εξπρές και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Το οικονομικό διακύβευμα σ’ αυτό το, εξαιρετικά δύσκολο, στοίχημα είναι η αποδέσμευση δόσης 6,1 δισ. ευρώ, το μεγάλο όμως ζητούμενο είναι να κλείσει η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να αποστερηθούν από κάθε άλλοθι οι σκληρές πλευρές των πιστωτών στη μάχη για άμεση συμφωνία επί του χρέους.
Το «παιχνίδι καθυστερήσεων» του Σόιμπλε
Οι οιωνοί, ωστόσο, δεν είναι μέχρι στιγμής ευνοϊκοί: Ο άξονας Σόιμπλε δείχνει αποφασισμένος να ποντάρει στο παιχνίδι των καθυστερήσεων για να μεταθέσει τη συζήτηση για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές, το παρατεινόμενο πολιτικό αδιέξοδο μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για τον ρόλο του Ταμείου δεν βοηθά, και το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα για αιφνιδιαστικές «νάρκες» που μπορεί να πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά το άκρως ευαίσθητο θέμα των κλαδικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού.
Σε πρώτη φάση, η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι μάλλον αναγνωριστική των προθέσεων απ’ όλες τις πλευρές, με δεδομένο και το γεγονός ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου θα καθυστερήσει την άφιξή της στην Αθήνα και δεν αναμένεται πριν από την Παρασκευή.
Το «σκληρό ΔΝΤ»
Το ΔΝΤ, άλλωστε, παρά τον αμφίρροπο ακόμη ρόλο του στο πρόγραμμα εμφανίζεται και ως ο πιο σκληρός παίκτης σ’ αυτήν τη φάση της διαπραγμάτευσης έχοντας ήδη θέσει ευθέως ζήτημα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού και ακόμη μεγαλύτερης «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις.
Ενώπιον αυτού του δεδομένου το πόρισμα της Επιτροπής Εμειρογνωμόνων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και η αναμενόμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις αποτελούν τη γραμμή αφετηρίας – και ταυτόχρονα τη γραμμή άμυνας – της κυβέρνησης, οι γκρίζες ζώνες όμως είναι αρκετές και η πίεση από την πλευρά των δανειστών είναι δεδομένη.
Ο κατώτατος μισθός
Σ’ αυτές τις γκρίζες ζώνες, η πιο σκληρή ίσως και δύσκολη μάχη θα δοθεί για τον κατώτατο μισθό. Η κυβέρνηση ποντάρει στην έκθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων – μια προοπτική όμως που αποτελεί «κόκκινο πανί για το ΔΝΤ», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε ανάλυσή του το Reuters.
Tα δε δυσμενή σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι αφήνουν ανοιχτή την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού των 586 είτε μέσω της κατάργησης και των τελευταίων επιδομάτων, είτε μέσω της αποδοχής ακόμη χαμηλότερων αποδοχών για τους νέους εργαζόμενους που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία. Σήμερα, για τους νέους έως 25 ετών ο κατώτατος μισθός είναι 511 ευρώ, εάν όμως υιοθετηθεί και κριτήριο εργασιακής εμπειρίας, τότε η συμπίεση μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Κλαδικές συμβάσεις και μαζικές απολύσεις
Ο κατώτατος μισθός θα ενταχθεί, εκ των πραγμάτων, στο μεγάλο ανοιχτό κεφάλαιο είναι εκείνο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Το καλό σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν να επανέλθουν οι κλαδικές συμβάσεις και, μέσω αυτών, να ρυθμίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους όλες οι αμοιβές συμπεριλαμβανομένου και του κατώτατου μισθού.
Παραμένει, ωστόσο, ζητούμενο εάν υπάρχει πεδίο γενικής εφαρμογής κλαδικών συμβάσεων στην πραγματική αγορά εργασίας καθώς, πέραν των αντιρρήσεων του ΔΝΤ, και ο ΣΕΒ επιμένει στην επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων.
«Αγκάθι» αποτελεί και το ζήτημα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις πυξίδα θα αποτελέσει η επικείμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στο τραπέζι, πάντως, βρίσκεται και η πρόταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την υιοθέτηση πιο «ευέλικτου», ήτοι μειωμένου, ωραρίου ως αντιστάθμισμα και προκειμένου να αποτραπούν οι απολύσεις…
Πηγή: http://tvxs.gr