17 Οκτ 2016

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Βάζει θέμα δημοψηφίσματος στη Δυτική Θράκη

Με νέο παραλήρημα νεο-οθωμσνισμού ξαναχτυπά ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, μετά την αμφισβήτηση της Συνθήκη της Λωζάνης βάζει τώρα και θέμα... δημοψηφίσματος στη Δυτική Θράκη. Ο Τούρκος πρόεδρος αυτή τη φορά επικαλέστηκε απόφαση της ...
τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1920 για να υποστηρίξει ότι τα σύνορα της Τουρκίας («κατά ορισμένους ιστορικού», όπως είπε) περιλαμβάνουν επίσης τη... Θεσσαλονίκη, την Κύπρο, τα νησιά του Αιγαίου, τη Μοσούλη, το Χαλέπι, το Κιρκούκ και τη Βάρνα.
«Η Τουρκία δεν είναι μόνον η Τουρκία» δήλωσε ο Ερντογάν και, με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης, είπε πως η χώρα του «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί».
«Τη στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας», πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν, σε ομιλία του στο Ρίζε, είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν, σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος, βούληση των ίδιων των πληθυσμών.
Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.
«Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου», κατέληξε, στο νέο παραλήρημά του, ο Τούρκος πρόεδρος.
Η απάντηση της Αθήνας στις νέες προκλήσεις του Ερντογάν
«Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρει στην απάντηση του στις νέες προκλήσεις Ερντογάν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς. Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη», καταλήγει η ανακοίνωση της Αθήνας.
Πηγή: http://tvxs.gr