24 Οκτ 2016

Το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει «Τα Νέα» για τον «κρυφό κόφτη» στις συντάξεις

Για «παραπληροφόρηση» και «μαύρη προπαγάνδα» κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας σχολιάζοντας δημοσίευμα των «Νέων» με τίτλο «Κρυφός κόφτης απειλεί τώρα τις επικουρικές συντάξεις». Όπως επισημαίνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, ...
«το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι βάσει αναλογιστικών μελετών ‘από 1/1/2017 θα ισχύσει ο μηχανισμός περικοπής συντάξεων αν προκύπτουν ελλείμματα’». «Η αλήθεια (που συνειδητά διαστρέφει η εφημερίδα) είναι ακριβώς αντίθετη», τονίζει το υπουργείο Εργασίας, διευκρινίζοντας ότι «ο νόμος της μεταρρύθμισης, δεν καθιερώνει ‘ρήτρα μηδενικού ελλείμματος’ που είχαν ασμένως αποδεχθεί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και που επέβαλε απόλυτη αντιστοίχιση εισφορών-παροχών» αλλά «αντιθέτως, επιτρέπει χρήση των αποθεματικών του ΕΤΑΕΠ για κάλυψη ελλειμμάτων που προκύπτουν αναπόφευκτα, λόγω κρίσης».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι αναλογιστικές μελέτες, στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα, προβλέπονται πράγματι στο άρθρο 14 παρ. 4 του νόμου 4387/2016, για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος: Κατά τη ρητή, όπως σημειώνει το υπουργείο, διατύπωση της διάταξης, «αναλογιστικές μελέτες κατατείνουν στην επίτευξη αποτελεσμάτων ώστε ‘το ύψος των δαπανών για την εθνική, την ανταποδοτική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009’».
«Η προϋπόθεση αυτή έχει εξασφαλισθεί ήδη με την αναγκαία αναπροσαρμογή στην οποία προχώρησε η μεταρρύθμιση και έχει αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό», διευκρινίζει εππίσης το υπουργείο Εργασίας, προσθέτοντας ότι «το επόμενο έτος δεν πρόκειται να αυξηθεί το ποσοστό της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε σχέση με το ΑΕΠ, το οποίο, άλλωστε, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών θα αυξηθεί».
Πηγή: http://tvxs.gr