17 Οκτ 2016

Τα 3 βραχυπρόθεσμα μέτρα που εξετάζει ο ESM για την ελάφρυνση του χρέους

Στα τρία στοιχεία που θα περιλαμβάνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο Καλίν Ανεβ Γιάνσε, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και γενικός γραμματέας του ...
ESM και του EFSF, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung. «Δεν μπορώ να πω παρά πολλά γι' αυτά, επειδή έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά μπροστά μας και δεν έχουμε ανακοινώσει κάτι. Είναι μία πολιτική διαδικασία ακόμη και δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις μεταξύ των μετόχων, τις οποίες πρέπει να λάβουμε υπόψη», είπε ο Γιάνσε.
Έδωσε όμως το πλαίσιο των μέτρων που εξετάζονται:
«Το πρώτο είναι η εξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών. Η μέση διάρκεια αποπληρωμής είναι σήμερα 28 χρόνια. Μπορούμε να την αυξήσουμε στα 32,5 χρόνια για να προσαρμόσουμε τις αποπληρωμές και να αποφύγουμε κάποιες μεγάλες αυξήσεις στο προφίλ των αποπληρωμών.
Δεύτερον, εξετάζουμε μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος από τα επιτόκια.
Και τρίτον, είναι η άρση μίας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το 2017 για ένα μικρό μέρος του ελληνικού χρέους», είπε.
Ερωτηθείς αν ο ESM εξετάζει την επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων που εκδίδει, ο Γιάνσε  απάντησε: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη το ενεργητικό μας, όταν εξετάζουμε το προφίλ των ωριμάνσεων ή, με άλλα λόγια, θα πρέπει το ενεργητικό και το παθητικό μας να ταιριάζουν μέχρι ένα βαθμό. Το μεγαλύτερης διάρκειας δάνειο μας για την Ελλάδα λήγει το 2059, δηλαδή σε 43 χρόνια. Οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουμε, μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε με διάρκεια έως 45 χρόνια. Ωστόσο, επειδή το (μεγαλύτερης διάρκειας) δάνειο για την Ελλάδα είναι στα 43 χρόνια, δεν θα εκδώσουμε πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα».
Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι το πιο μακροπρόθεσμο ομόλογο του ESM είναι 40ετές και πρόσθεσε ότι ο ESM επεκτείνει πρόσφατα το προφίλ των ωριμάνσεων, αξιοποιώντας το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Πηγή: http://tvxs.gr