13 Ιουν 2016

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη "δίκαιη ανάπτυξη"

Το σχεδιασμό της για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται για τη χώρα, μετά και το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης, ξεδιπλώνει η κυβέρνηση. Οι βασικοί άξονες στους οποίους επικεντρώνεται και για τους οποίους αναμένεται να ανακοινωθούν σειρά πρωτοβουλιών, ...
το αμέσως επόμενο διάστημα είναι: η ανάτπυξη, η κοινωνική πολιτική και οι θεσμικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες ήδη έχει αναγγελθεί η πρόθεση της κυβέρνηση για συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό, ήδη προτού να κλείσει η αξιολόγηση, έχει θέσει ως προτεραιότητες στην ατζέντα της τους τρεις αυτούς άξονες, και έχει εκπονήσει αντίστοιχο σχεδιασμό.
Σε σύσκεψη που έγινε νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με υπουργούς και στενούς συνεργάτες του, βρέθηκε στο επίκεντρο ο άξονας που αφορά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη «δίκαιη ανάπτυξη», όπως την έχει προσδιορίσει ο πρωθυπουργός.
Την προσεχή Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, σε εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, θα παρουσιάσει τη λογική που θα διατρέχει το σχέδιο για τη δίκαιη ανάπτυξη και που θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:
α) την παραγωγική ανασυγκρότηση
β) το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα
γ) τα χρηματοδοτικά εργαλεία (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αναπτυξιακός νόμος, αναπτυξιακή τράπεζα, Παρευξήνια τράπεζα κτλ), που στόχο έχουν την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται, ότι ο αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται ήδη σε φάση συζήτησης στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες.

Στον ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου και η συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό.
Ως προς το σκέλος των θεσμικών πρωτοβουλιών, η κυβέρνηση κινείται με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα (παρουσίαση της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση στις 24 Ιουλίου), προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις επόμενες ημέρες θα ανκοινωθεί η συγκρότηση και η σύνθεση της επιτροπής που θα επιφορτιστεί με το έργο της διαμόρφωσης της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση και επίσης η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, κατά τις ίδιες πηγές, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την τελική πρόταση της κυβέρνησης που θα τεθεί σε διαβούλευση. Σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει, πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα γίνει σύντομα , στην παρούσα Βουλή και θα επιδιωχθεί ευρύτατη συναίνεση.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή:http://www.enikos.gr