23 Μαΐ 2016

Bloomberg: Το προσχέδιο του αυριανού Eurogroup - Δόση 11 δισ.

Την εκταμίευση δόσης ύψους 11 δισ. ευρώ για την Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup που συνεδριάζει αύριο Τρίτη, σύμφωνα με το προσχέδιο της συνεδρίασης των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης, το οποίο δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg....
Το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνει ότι η χθεσινοβραδινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, επί της ουσίας, ανάβει το πράσινο «φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. θα αφορούν τις αποπληρωμές των ελληνικών ομολόγων και τα εναπομείναντα 3,8 δισ. ευρώ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου.
Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζει το Bloomberg, η εκταμίευση των χρημάτων θα καταστεί εφικτή, μετά την πολιτική επιβεβαίωση της ολοκλήρωσης της α’ αξιολόγησης.
Το ίδιο έγγραφο κάνει και ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του χρέους, λέγοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται επέκταση των λήξεων των ομολόγων, μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και επιτόκια δανεισμού «κλειδωμένα» σε χαμηλό επίπεδο. Πρόκειται για τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει η Κριστίν Λαγκάρντ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Στο σημερινό EuroWorking Group αναμένεται να επικυρωθεί η επιτυχής ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, μετά την ψηφοφορία της Κυριακής στην ελληνική Βουλή με την οποία εκπληρώθηκαν και τα τελευταία προαπαιτούμενα.
Από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί  σημείωσε ότι η Ελλάδα έκανε ένα «βήμα κλειδί» ... προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του ελληνικού προγράμματος».
«Ελπίζω και επιθυμώ μία συμφωνία κατά τη διάρκεια του αυριανού Eurogroup» στις Βρυξέλλες, σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Πηγή:http://tvxs.gr