26 Μαΐ 2016

Φίλης και Γιαννάκου δείχνουν Μητσοτάκη για τον μη έλεγχο των πλαστών πτυχίων

Τρεις μύθους, μία ύποπτη απόκρυψη και μία πρόταση προς την αντιπολίτευση παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, μετά το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με τις εξετάσεις που δρομολογεί το υπουργείο ...
προκειμένου να πιστοποιήσει πλαστούς τίλους σπουδών από ιδιωτικά ΤΕΕ. Ο Νίκος Φίλης αλλά κι εμμέσως η Μαριέττα Γιαννάκου έριξαν από την πλευρά τους ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον μη έλεγχο των πλαστών πτυχίων επί υπουργείας του. Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για το θέμα, ο Νίκος Φίλης είπε για τα «πλαστά πτυχία»:
• Μύθος πρώτος: Τα αποκαλούμενα «πλαστά πτυχία» δόθηκαν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Όχι βέβαια! Πρόκειται για απολυτήριους τίτλους σπουδών από ιδιωτικές σχολές τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΤΕΕ) που χορηγήθηκαν πριν 10-15 χρόνια επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από συγκεκριμένα κυκλώματα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με πλάτες και πολιτική προστασία από τα κόμματα του δικομματισμού. Οι τότε πολιτικές ηγεσίες επί χρόνια κώφευαν στις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και επέτρεπαν την άνθιση μορφών ιδιωτικής παραπαιδείας και εξαπάτησης. Αξίζει, να αναφερθεί ότι οι πρωταγωνιστές και οι εμπλεκόμενοι στις παρανομίες και τις ατασθαλίες, είτε απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής είτε καταδικάστηκαν σε ελαφριές ποινές. Επί ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα διερευνήθηκε σε όλη του την έκταση από το Υπουργείο Παιδείας και τις περιφερειακές του υπηρεσίες και αποκαλύφθηκε όλη η έκταση του φαινομένου. Μέχρι στιγμής με στοιχεία του Φεβρουαρίου του 2016, έχουν εντοπιστεί 1516 τίτλοι σπουδών που προέρχονται από τα σχολεία που έκλεισαν λόγω παρατυπιών. Η έρευνα συνεχίζεται.
• Μύθος δεύτερος: 2.500 κάτοχοι αυτών των πτυχίων έχουν διοριστεί στο δημόσιο.
Ουδέποτε διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο. Πρόκειται για ψεύδος και τερατώδες κατασκεύασμα ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης και κύκλων της αντιπολίτευσης, που αντί να απολογούνται για τις παραλείψεις τους και την επί μια δεκαετία αδιαφορία τους, τολμούν, να επιτίθενται στη σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΕΘ ότι δήθεν καλύπτει και νομιμοποιεί τους κατά φαντασία 2500 διορισμούς στο δημόσιο.
• Μύθος τρίτος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντιμετώπισε το συγκεκριμένο θέμα.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι υπουργοί Παιδείας και Δημόσιας Διοίκησης των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μητσοτάκη, δεν έπραξαν τίποτα για την αντιμετώπιση του θέματος μετά το 2007. Σήμερα, ο πρώην υπουργός απολύσεων και διωγμών χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων κ. Μητσοτάκης τολμά να κάνει λόγο για πρόκληση και φαυλότητα. Αιδώς Αργείοι!
• Μία ύποπτη απόκρυψη: Η νομοθεσία για την αντιμετώπιση του θέματος μέσω εκ νέου απολυτηρίων εξετάσεων ψηφίστηκε όχι από τον Νίκο Φίλη και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, από τη ΝΔ επί υπουργίας Γιαννάκου το 2007. Βασίστηκε, δε, στο γεγονός , ότι, ενώ, υπήρξε δικαστική και πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης που οδήγησε στο κλείσιμο των σχολών που παρανόμησαν, ουδέποτε, διερευνήθηκε σε ατομικό επίπεδο η εμπλοκή ενός εκάστου των σπουδαστών, ώστε, να προσωποποιηθούν οι ευθύνες. Το αποτέλεσμα, ήταν να κατέχονται νομότυπα απολυτήρια από καταργημένες σχολές με ό, τι αυτό συνεπάγονταν ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα. Για το λόγο αυτό, ο νόμος Γιαννάκου πρόβλεψε τις εξετάσεις για τους αποφοίτους αυτών των σχολών, αφού, η υπόθεσή τους δεν διερευνήθηκε δικαστικά και συνεπώς δεν ήταν δυνατό να τους καταλογιστεί δόλος ή εμπλοκή στις παρανομίες των ιδιοκτητών. Όλοι, επίσης, γνωρίζουν ότι τα αδικήματα εκείνης της περιόδου έχουν παραγραφεί και είναι αδύνατη η δικαστική διερεύνηση σήμερα μετά από τόσα χρόνια.
Το σκανδαλώδες είναι, ότι εννέα χρόνια μετά τη ψήφιση του νόμου Γιαννάκου, αλλεπάλληλες πολιτικές ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που σήμερα παριστάνουν τους τιμητές και τους κατήγορους δεν εφάρμοσαν το νόμο και δεν έπραξαν τίποτα για την αντιμετώπιση αυτών των νοσηρών φαινομένων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, την οποία παρέδωσαν βορά στις ορέξεις των αετονύχηδων της αγοράς, προκειμένου, να γίνει πραγματικότητα η προγραμματική διακήρυξη του κ. Μητσοτάκη για μαθητές-πελάτες σε σχολεία super market πώλησης αλλοιωμένων τίτλων σποδών και εργασιακές σχέσεις ζούγκλας υπό τις απειλές και τους εκβιασμούς των ιδιοκτητών τους.
Γιαννάκου: Μετά από εμένα δεν έγινε ξανά ποτέ έλεγχος
Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μαριέττα Γιαννάκου, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο για το ζήτημα των πλαστών τίτλων και το σχετικό νόμο που πέρασε ως πρώην υπουργός Παιδείας, είπε: «Καταγγελθηκαν επί θητείας μου σχολεια που δεν πληρούσαν τα κριτήρια, το υπουργείο επιλήφθη αμέσως, έκανε έλεγχο, βρήκε παρατυπίες κι επιβλήθηκαν ποινές. Φαινεται πως από τότε δεν είχε ξαναγίνει έλεγχος».
Όπως εξήγησε η πρώην υπουργός Παιδείας, σε άλλη της συνέντευξη, αν η σημερινή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη διενέργεια νέων εξετάσεων, αφορά μόνο παράτυπους τίτλους σπουδών, δηλαδή απολυτήρια που δόθηκαν από εκπαιδευτήρια, όπως αυτά της Άρτας, που για κάποιον λόγο ανακλήθηκε η άδειά τους, τότε η μόνη λογική λύση είναι να γίνουν νέες εξετάσεις.
Αντιθέτως αν από τις έρευνες έχει προκύψει ότι ανάμεσα σε αυτούς τους τίτλους σπουδών υπάρχουν και πλαστοί, τότε η αρμοδιότητα δεν ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο πρέπει να απομακρύνει τους κατόχους τους από τις θέσεις που πιθανώς κατέχουν στο Δημόσιο και στην Εισαγγελία που είναι αρμόδια ώστε να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Πηγή:http://tvxs.gr