4 Απρ 2016

Κεραυνοί του Τσίπρα κατά του ΔΝΤ: Από το 2010 έχουν γίνει αρκετές ανοησίες

Επίθεση στο ΔΝΤ εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις αποκαλύψεις του Wikileaks για τις συνομιλίες του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, ...
Κριστίν Λαγκάρντ, «να ξεκαθαρίσει αν η τακτική καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης ώστε να προκληθεί ακόμη και πιστωτικό γεγονός με σκοπό να πιεστεί η Ελλάδα και η Ευρώπη και να υποχωρήσουν σε παράλογες και εξωπραγματικές απαιτήσεις, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου».
«Η γενική διευθύντρια χαρακτήρισε την τακτική αυτή «ανοησία»» είπε ο Πρωθυπουργός. «Συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή και χαίρομαι που αναγνωρίζεται αυτός τουλάχιστον ο κοινός τόπος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυρίας Λαγκάρντ» συμπλήρωσε.
«Την ίδια στιγμή όμως αναρωτιέμαι αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι με αυτή την εκτίμηση. Και ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες δεν θα διαφανεί η πρόθεση να κινηθεί η διαπραγμάτευση της Ελλάδας και των θεσμών με ανόητο τρόπο. Διότι δεν θα είναι η πρώτη φορά. Από το 2010 και μετά εξάλλου έχουν γίνει αρκετές ανοησίες. Που είχαν πραγματικές κοινωνικές συνέπειες. Την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, την ανθρωπιστική κρίση, την εκτίναξη της ανεργίας, την απώλεια του ¼ του εθνικού πλούτου, την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια υπάρχει απόλυτη συμφωνία ως προς τις εκτιμήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς».
«Η αξιολόγηση αυτή πρέπει να κλείσει και θα κλείσει εντός ολίγων ημερών, μέχρι τις 22 Απριλίου» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αντιπαράθεση μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ και σημείωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει θύμα σε αυτήν την αντιπαράθεση η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός».
«Το ΔΝΤ δεν αποδέχεται ότι η χώρα πέτυχε πλεόνασμα 0,2%, αμφισβητεί τα στοιχεία και θέλει να υπάρχει έλλειμμα 0,6%, "έναν αριθμό που βγάζουν από το κεφάλι τους» είπε ο Πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι «ίσως αυτή τους η ανάγκη να προκύπτει από το γεγονός ότι τα δύο προγράμματα τα οποία σχεδίασαν και υλοποίησαν απέτυχαν, ενώ το τρίτο που προέκυψε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση και ταυτόχρονα είναι το πρώτο πρόγραμμα στο οποίο το ΔΝΤ δεν συμμετέχει, προσώρας, φαίνεται να επιτυγχάνει», υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν όμως να διαλυθεί μια χώρα και η Ευρώπη γιατί κάποιοι δεν θέλουν να παραδεχθούν την αποτυχία του».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επισήμανση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αντικατάσταση του ΔΝΤ με ευρωπαϊκό μηχανισμό, τον ESM, αλλά και στις εξηγήσεις που ζήτησε από το ΔΝΤ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Ανέφερε ότι με τις θέσεις του ΔΝΤ συντάσσεται η ΝΔ με «πρώτο τον αντιπρόεδρό της, Άδωνι Γεωργιάδη και μετά σπεύδει και ο κ. Μητσοτάκης».
«Η βαθιά επιθυμία τους να ξαναγυρίσουν στο παλιό καθεστώς, τους οδηγεί στην καταστροφολογία και στην κινδυνολογία» πρόσθεσε.
Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις αποκαλούμενες διαρροές  «Panama Leaks».
«Δεν είδα κανέναν από την ΝΔ ή από αλλού να χαρακτηρίζει αυτά τα στοιχεία ανοησίες» τόνισε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στον Σταύρο Παπασταύρου.
«Για άλλη μια φορά ακόμα και σε αυτές τις λίστες εμπλέκεται το όνομα του Παπασταύρου αλλά δεν βγήκε προς το παρόν να θέσει θέμα ασφάλειας. Απουσιάζει άραγε από καμία λίστα φοροφυγάδων ο κ. Παπασταύρου ή είναι σε όλες μέσα; Μένει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης αν θα συνεχίζει και τώρα να τον καλύπτει , για άλλη μια φορά» υπογράμμισε.
Πηγή:http://www.enikos.gr