18 Μαρ 2016

Σύνοδος Κορυφής: Κοινή θέση για το προσφυγικό θα παρουσιάσουν στην Τουρκία οι Ευρωπαίοι

ΟΙ 28 ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ - ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΒΕΤΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ – ΜΑΤΕΟ ΡΕΝΤΣΙ: ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΕΡΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ
Με την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 28 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ξεκίνησαν από νωρίς σήμερα, Παρασκευή (18/03/2016) τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με πρώτη τη συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της ...
Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στην περίπτωση που ο Νταβούτογλου έχει αντιρρήσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να λάβουν αποφάσεις.
«Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού, αλλά ζήτημα αξιών, ανθρώπινων και ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σήμερα το πρωί από τις Βρυξέλλες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε σήμερα (18/3). Στο πρόγευμα εργασίας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, ο Πρόεδρος της ΕΕ και της Επιτροπής, αλλά και ο Ολλανδός πρωθυπουργός θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό της Τουρκίας την κοινή θέση των “28”, για τη συνεργασία τους με την Άγκυρα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Κοινό κείμενο ευρωπαϊκών θέσεων
Το γεύμα εργασία των «28» ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 01:30 ώρα Ελλάδος και δεν ακολούθησε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε ένα κείμενο θέσεων, πολύ κοντά στο προσχέδιο που είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το βράδυ της Πέμπτης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι». Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά τη συμφωνία των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θέσεις που θα παρουσιάσουν στην Τουρκία για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες σήμερα, είπε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να γίνει σύντομα. Η καγκελάριος δήλωσε επίσης πως η νόμιμη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες μέρες μετά τις πρώτες επιστροφές από την Ελλάδα. Μάλιστα, χαρακτήρισε δύσκολες τις σημερινές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και πρόσθσε, αλλά όλες οι χώρες της ΕΕ θέλουν συμφωνία για το μεταναστευτικό.
Τη συμφωνία των χωρών της ΕΕ για την κοινή στάση που θα κρατήσουν στις συνομιλίες με την Τουρκία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ σε μήνυμά του στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία εάν δεν πληρούνται οι όροι. Τόνισε ακόμη ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύ σημαντικά και δεν μπορεί η Τουρκία να αποφασίζει μόνη της για αυτά. 
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία «πρέπει να σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης ότι κάθε αίτημα για άσυλο θα εξετάζεται ξεχωριστά και δεν θα υπάρξει καμία μαζική αποδοχή προσφύγων.