16 Μαρ 2016

Ζητείται χρυσή τομή για το ασφαλιστικό

Ο υπουργός Εργασίας προσερχόμενος στο «Χίλτον» για να συναντήσει τα κλιμάκια των δανειστών σε μια από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις του με αυτά 

Με την πιθανότητα εξεύρεσης της χρυσής τομής, ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό στο τέλος αυτής της εβδομάδας, να έχει απομακρυνθεί, συναντιούνται σήμερα στις 19.30 οι εκπρόσωποι των δανειστών μας με τον αρμόδιο ....
υπουργό Γ. Κατρούγκαλο.
Οι μέχρι στιγμής δύο συναντήσεις έχουν φέρει σε κάποια σημεία κοντά τις δύο πλευρές (να εκφράζεται η αισιόδοξη άποψη ότι στα περισσότερα ανοιχτά θέματα βρίσκονται πολύ κοντά).
Ωστόσο εκεί που δεν υπάρχει κανένα σημείο σύγκλισης είναι στις μειώσεις των συντάξεων (κύριας και επικουρικής), για τις οποίες οι δανειστές απαιτούν να είναι ευμεγέθεις…
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά. Εκεί που εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων είναι στα εξής.
Εθνική σύνταξη. Οπως φαίνεται από τις συζητήσεις, οι δανειστές αποδέχονται το ύψος της χορηγούμενης σύνταξης να είναι στα 384 ευρώ αρκεί να αποδεχτεί η ελληνική πλευρά να δίνεται μετά τα 20 έτη ασφαλιστικού βίου, αφού μέχρι στιγμής ο κ. Κατρούγκαλος δεν συζητά για περισσότερο από 15 έτη ασφάλισης ώστε να δίνεται η εθνική σύνταξη.
Η χρυσή τομή λοιπόν αναζητείται σε μικρότερο πόσο σύνταξης για την 15ετία και το πιθανότερο είναι να «κλειδώσει» εθνική σύνταξη στα 320 ευρώ για 15ετία και 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης (αν και οι δανειστές αξιώνουν ένα ποσόν ύψους 288 ευρώ- τα 15/20 δηλαδή).
Εκείνο που μπορεί να φέρει διακοπή της σύγκλισης είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά
Ποσοστά αναπλήρωσης. Η κυβέρνηση έχει προτείνει τα ποσοστά αναπλήρωσης να εκτείνονται κλιμακωτά από 0,8% κατ’ έτος έως και 2% (για 40 έτη εργασίας και 67 ετών), κάτι που δίνει ποσοστά αναπλήρωσης έως και 60% περίπου.
Αντίθετα οι δανειστές αξιώνουν τα ποσοστά αναπλήρωσης να μην ξεπερνούν σε καμία περίπτωση το 50%, προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών-παροχών στο ανταποδοτικό κομμάτι του συντάξιμου μισθού.
Στις συζητήσεις οι δανειστές φέρονται να εστίασαν στην ανταποδοτικότητα μετά 25-35 έτη ασφάλισης, που όπως αναφέρθηκε στις συζητήσεις είναι υπέρμετρα υπέρ των ασφαλισμένων αυτής της κατηγορίας.
Η κυβέρνηση λοιπόν επεξεργάζεται πρόταση που αλλάζει τα ποσοστά αναπλήρωσης σ’ αυτές τις κατηγορίες συνταξιοδότησης (αναφερόμαστε και στους νυν συνταξιούχους) όπου θα παραμείνει μεν το 2% για την πάνω κλίμακα αλλά θα αλλάξει για τη μεσαία κλίμακα (υπενθυμίζεται ότι οι διατάξεις της 25ετίας αφορούν κυρίως δημοσίους υπαλλήλους και ασφαλισμένους στα ευγενή ταμεία των ΔΕΚΟ-τραπεζών.
Βέβαια, η 35ετία είναι ίσως η κατηγορία με τις περισσότερες συνταξιοδοτήσεις και στο ΙΚΑ).

Τα πρώτα 15 έτη

Επίσης ένα σενάριο που εξετάζεται είναι να μειωθεί το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης για τα πρώτα 15 έτη στο 0,65%-0,70% και να αυξηθεί αντίστοιχα το ποσοστό αναπλήρωσης στα 40 έτη ασφάλισης στο 2,2% (από 2% που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά).
Εκπτώσεις σε επιστήμονες και αγρότες. Οι δανειστές απαιτούν στοιχεία που δεν υφίστανται και ζητούν, υπό το πρίσμα της ανταποδοτικότητας, αν κάποιος από τους επιστήμονες ή τους αγρότες κάνει χρήση των εκπτώσεων τότε να υπάρξει ανάλογη μείωση της εθνικής σύνταξης που θα του καταβληθεί.
Προσωπική διαφορά. Η έλλειψη στοιχείων για το χρονικό διάστημα πριν από το 2002 (κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται η νυν κυβέρνηση αλλά όλες οι προηγούμενες) έχει προκαλέσει από θυμηδία και σκεπτικισμό μέχρι εκνευρισμό στους εκπροσώπους των δανειστών μας (θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως ακριβώς ποιούσαν οι προκάτοχοί της, αποκρύπτει τα στοιχεία) και δημιουργεί πρόδηλο αρνητισμό στο θέμα της προσωπικής διαφοράς, ο οποίος εκφράζεται ως απόρριψη του τρόπου εφαρμογής της.
Πάντως εκτίμηση των Ελλήνων διαπραγματευτών είναι πως τελικά θα καταφέρουν να πείσουν ώστε να ισχύσει η προσωπική διαφορά, όπως προτείνεται, και να ανοίξει το θέμα πάλι το 2018 όταν και θα υπάρχουν στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου.

Οι κόκκινες γραμμές για επικουρικές και κύριες

Στην αντίπερα όχθη και χωρίς υλικά γεφυροποιίας βρίσκονται οι μειώσεις στις συντάξεις, με το ΔΝΤ να σέρνει τον χορό και να παρασύρει τους υπόλοιπους εκπροσώπους των δανειστών σε ακραίες απόψεις (κατά δήλωση του συμμετέχοντος στις διαπραγματεύσεις υπουργού Γ. Κατρούγκαλου).
Από την άλλη, η ελληνική πλευρά θέλει να κλείσει τα άλλα θέματα προκειμένου να διαπιστωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα που αφήνουν στο ασφαλιστικό σύστημα οι παραπάνω περικοπές και εκεί να μιλήσει για το ύψος των περικοπών στις συντάξεις.
Δυο λοιπόν είναι τα σημεία που φέρουν και τις κόκκινες κυβερνητικές γραμμές.
Σε βασικά σημεία είναι να μην περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις κάτω των 173 ευρώ και να μην πειραχτούν οι κύριες συντάξεις κάτω από 1.300 ευρώ.

Πηγή: efsyn.gr