15 Μαρ 2016

Το ποτάμι της μεγάλης φυγής

Χιλιάδες πρόσφυγες προσπάθησαν να μπουν στην ΠΓΔΜ 
«Βρεγμένα» και παγωμένα ευρωπαϊκά όνειρα για χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι, μέσα στην απόγνωσή τους, αποφάσισαν, από το πρωί της Κυριακής, να φύγουν από την περιοχή της Ειδομένης και να πάνε με τα πόδια στην περιοχή της Γευγελής, όπου προσπάθησαν να περάσουν στην ....
ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ και στη συνέχεια στα εδάφη της γειτονικής χώρας.
Ο απολογισμός είναι τρεις νεκροί (τα ξημερώματα της Δευτέρας), οι οποίοι παρασύρθηκαν από χείμαρρο στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα, αλλά και χιλιάδες εγκλωβισμένοι μέσα στο δάσος, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα και κρατούνται από τις Αρχές της ΠΓΔΜ.

Ένας τεράστιος κύκλος...

Οι τελευταίες πληροφορίες από τη γειτονική χώρα κάνουν λόγο για περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες οι οποίοι εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ και κρατούνται από τον στρατό και την αστυνομία στο ακριτικό χωριό Μόιν (κοντά στη Γευγελή)
Εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί που εισήλθαν παράνομα στη χώρα θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα, ολοκληρώνοντας, με τον πιο άδοξο τρόπο, έναν μεγάλο και επικίνδυνο κύκλο.
(AP Photo/Visar Kryeziu)

Πληροφορήθηκαν από ένα φυλλάδιο

Οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους χιλιάδες πρόσφυγες έφυγαν από την Ειδομένη δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, ωστόσο, η πιο πιθανή εκδοχή είναι πως, το βράδυ της Κυριακής, κυκλοφόρησε ένα κείμενο γραμμένο σε τρεις γλώσσες το οποίο ανέφερε ότι τα σύνορα δεν είναι εντελώς κλειστά. Στο κείμενο αναφερόταν πως εάν οι πρόσφυγες περπατούσαν περίπου πέντε χιλιόμετρα θα μπορούσαν να βρουν ένα σημείο στο οποίο δεν υπάρχει φράχτης που να απαγορεύει το πέρασμα στην ΠΓΔΜ.
(AP Photo/Visar Kryeziu)
 
Το επίμαχο φυλλάδιο είχε σχεδιασμένο και έναν χάρτη για το σημείο συνάντησης και περάσματος στην ΠΓΔΜ, ενώ φέρει και το ονοματεπώνυμο Kommando Norbert Blüm. Ο Νόρμπερτ Μπλούμ είναι Γερμανός πρώην υπουργός, ο οποίος βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες στην Ειδομένη για να βοηθήσει, αλλά και να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.
Το φυλλάδιο δημοσίευσε στο Twitter δημοσιογράφος της γειτονικής χώρας

Ακολουθεί και η μετάφραση του φυλλαδίου στα ελληνικά

Συλλήψεις φωτορεπόρτερ και ακτιβιστών

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ συνέλαβε, ακόμη, και έναν αδιευκρίνιστο αριθμό φωτορεπόρτερ και αλληλέγγυων ακτιβιστών, οι οποίοι, ακολουθώντας την πορεία των προσφύγων, βρέθηκαν στα εδάφη της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες φωτορεπόρτερ που κρατούνται είναι περισσότεροι από δέκα, ενώ οι αρχές της ΠΓΔΜ ζητούν την καταβολή προστίμου 250 ευρώ (έκαστος) για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί εδώ και ώρες και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή τους.
Μετά την καταβολή του προστίμου, η αστυνομία της ΠΓΔΜ θα κινήσει τις διαδικασίες απέλασής τους.
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Πρόσφυγες πνίγηκαν σε χείμαρρο στην Γευγελή

Νωρίτερα, νεκροί βρέθηκαν δύο άνδρες και μία γυναίκα στην προσπάθεια να διασχίσουν χείμαρρο στην περιοχή της Γευγελής, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική επιτροπή της ΠΓΔΜ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Οι τρεις Αφγανοί πνίγηκαν στα νερά του ορμητικού χειμάρρου στο χωριό Μόιν, έξω από την Γευγελή κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας. 
Άλλοι 23 πρόσφυγες διασώθηκαν, μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή και είναι καλά στην υγεία τους.
Όλοι είχαν περάσει στο έδαφος της ΠΓΔΜ, που κρατά κλειστό το σημείο διέλευσης, από τμήμα της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής.

Πηγή: efsyn.gr