10 Μαρ 2016

Η ελπίδα «κόλλησε» στην Ειδομένη

ΜΙΧAΛΗΣ ΛΑΓAΝΗΣ
Τα αθώα μάτια ενός πολύ μικρού παιδιού «καρφώνουν» τον φωτογραφικό φακό. Τους πρώτους μήνες της ζωής του τους περνά μέσα σε ένα χαρτόκουτο, όπου το έχει βάλει η μητέρα του για να μην το χάσει ανάμεσα στα ανθρώπινα ερείπια που περιφέρονται εδώ και είκοσι ....
μέρες μέσα στη λάσπη και τα σκουπίδια, εγκλωβισμένα πίσω από έναν ψηλό μεταλλικό φράκτη που έχει υψώσει η κυβέρνηση των Σκοπίων στα σύνορα με την Ελ­λάδα, στην Ειδομένη.
Είναι μόνο μια πτυχή του δράματος που εξελίσσε­ται στο βορειότερο σημείο της χώρας για περίπου 15.000 πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Σε άθλιες συνθήκες, δίχως τα στοι­χειώδη, πεινασμένοι, βρόμικοι, εξα­ντλημένοι, εκτεθειμένοι στα «τερτί­πια» του καιρού και τη βαρβαρότητα των Σκοπιανών συνοροφυλάκων.
Ανάλογη η κατάσταση και στο λι­μάνι του Πειραιά, όπου παραμέ­νουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες, στους οποί­ους προστίθενται καθημερινά 500 με 600, οι οποίοι φθάνουν από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα «πλοία της γραμμής».
Και στους δύο αυτοσχέδιους κα­ταυλισμούς η σίτιση και η ιατροφαρ­μακευτική περίθαλψη των προσφύγων - οι οποίοι πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα και τις επι­δημίες - έχουν εναποτεθεί στη δρά­ση των ΜΚΟ, αφού η απουσία του κρατικού μηχανισμού είναι κάτι πα­ραπάνω από εμφανής. Ουσιαστικά ανύπαρκτη...
Ασφυκτικά γεμάτα είναι ήδη και τα 18 κέντρα προσωρινής φιλοξενί­ας που έχουν δημιουργηθεί σε διά­φορες πόλεις της Ελλάδας. Συνολικά, σύμφωνα με την καταμέτρηση από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης του Προσφυγικού, ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων που φιλοξενούνται στη χώρα μας ανέρχε­ται σε 36.419.
Σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί. Από τα αρμόδια υπουργεία και τους τοπικούς φορείς έως τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις ΜΚΟ, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και την αλληλεγγύη των πολιτών για τη  φιλοξενία  και ανακούφιση   των   δε­κάδων χιλιάδων ταλαι­πωρημένων   ανθρώ­πων, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί    στην Ελλάδα  ερχόμενοι από τα τουρκικά πα­ράλια και βρίσκοντας τα σύνορα των δυτι­κών  Βαλκανίων  κλει­στά.
Πρόσφατα  η  κυ­βέρνηση  ανακοίνω­σε τη δημιουργία 15 νέων κέντρων καταγραφής και χώ­ρων προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες.
Αντιρρήσεις
Αντιδράσεις έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες περιοχές, όπως π.χ. στη Νέα Μάκρη και τον Ελαιώνα. Μά­λιστα με ανοικτή επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυ­νας Δημήτρη Βίτσα και την αναπλη­ρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου ο δήμαρχος Μαραθώνα - Ν. Μάκρης Ηλίας Ψινάκης εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις σχετικά με την επιλογή των παλιών παιδικών κατα­σκηνώσεων του υπουργείου Παι­δείας (που πλέον έχουν παραχωρηθεί στον Δ. Μαραθώνα) για την προσωρι­νή φιλοξενία τουλάχιστον 500 προ­σφύγων μαζί με τις οικογένειές τους.
«Εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας για την επιλογή του χώρου αυ­τού (σ.σ.: των παιδικών κατασκηνώ­σεων του Δ. Μαραθώνα), καθώς δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση για τη φιλοξενία ανθρώπων, οι οποίοι θα κληθούν να μείνουν μέσα σε σκηνές χωρίς θέρμανση, ύδρευση και αποχέ­τευση.
Θέλουμε δε να επιστήσουμε την προσοχή σας και σε θέματα ασφα­λείας, δεδομένου ότι δίπλα στον προ­επιλεγμένο χώρο λειτουργούν από το 2010 κατασκηνώσεις για παιδιά με ει­δικές ανάγκες. Τέλος, υπάρχει μεγά­λο οικονομικό κόστος για τους επαγγελματίες της περιοχής, εν όψει της τουριστικής περιόδου».
Αντίθετα, προχωράει κανονικά και σύντομα   πρόκει­ται να ξεκινήσουν οι εργασίες από το Μηχανικό του Στρα­τού Ξηράς για την κατασκευή προσφυ­γικού       καταυλισμού 1.500 ατόμων στο παλιό στρατό­πεδο Γερακίνη, στη Μαλακάσα.
Νέος καταυλισμός στην Αθήνα
Επιπλέον, όπως αποκαλύπτει σή­μερα το «Ποντίκι», ο Δήμος Αθηναίων - στο πλαίσιο της πρόσφατης δημό­σιας δέσμευσης του δη­μάρχου Γιώργου Καμίνη πως, σε περίπτωση που άδειαζε από πρόσφυ­γες η πλατεία Βικτωρίας, θα διέθετε νέο χώρο για τη δημιουργία κέντρου προσωρινής παραμονής προσφύγων - πρόκειται να παραχωρήσει έναν νέο χώρο, ικανό να φιλοξενήσει περισ­σότερους από 1.000 πρόσφυγες, σε έκταση ιδιοκτησίας του δήμου στον Βοτανικό.
Σε καλό στάδιο βρίσκονται και οι εργασίες για την επέκταση του προ­σφυγικού καταυλισμού στον Ελαιώ­να προκειμένου να δεχτεί επιπλέον 500 άτομα. Όμως, δεν αρκούν.
«Μη διαχειρίσιμη». Αυτή η φρά­ση αρκεί για να περιγράψει την εικό­να που έχει διαμορφωθεί σε όλη τη χώρα όσον αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Όταν οι καθημερινές ροές των δουλεμπορικών παραμένουν ανεξέ­λεγκτες και, αναλόγως των καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο, διαρκώς αυ­ξανόμενες, τότε οποιοσδήποτε σχε­διασμός και οργάνωση για την αντι­μετώπιση της κρίσης μοιάζει παρω­χημένος συγκριτικά με την πραγμα­τικότητα.
«Ακόμα και ένα νέο κέντρο προσω­ρινής φιλοξενίας την εβδομάδα να ετοιμάζουμε, αυτό ουσιαστικά αντι­στοιχεί σε μία - δύο ημέρες φυσιολο­γικών ροών προσφύγων και μετανα­στών από την Τουρκία προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα», λέει στο «Π» ανώτερος αξι­ωματικός του ΓΕΣ που συμμετέχει ενεργά στην κατασκευή νέων προ­σφυγικών καταυλισμών.


Πηγή: topontiki.gr