10 Μαρ 2016

Το τσεκούρι στις επικουρικές σώζει προσωρινά τις κύριες συντάξεις

Με διάθεση διαλόγου αλλά και επιθυμία να δουν δραστικές ενέργειες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, προσήλθαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών στο πρώτο τους ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ....
ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.
Σε αυτήν την προκαταρκτική συνάντηση, στο επίκεντρο βρέθηκαν τέσσερα θέματα: η εθνική σύνταξη και το ποσοστό αναπλήρωσης, οι ενδεχόμενες φορολογικές εκπτώσεις σε αγρότες και επιστήμονες, ο επανυπολογισμός συντάξεων από το 2018, καθώς και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. 
Στα τρία πρώτα θέματα, διαφάνηκε ότι υπάρχει περιθώριο συζήτησης, ωστόσο στο τέταρτο ζήτημα, οι δανειστές εμφανίστηκαν κάθετοι να επιβάλλουν μία δραστική μείωση στις επικουρικές συντάξεις - και μάλιστα, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προσδοκούσαν να ακούσουν οι Έλληνες αξιωματούχοι. Την ίδια στιγμή, όμως, διαφαίνεται πως οι κύριες συντάξεις δεν θα θιγούν, τουλάχιστον ως το 2018. 
Πηγές του υπουργείου Εργασίας υποστήριζαν ότι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν είναι αγεφύρωτες στα πρώτα τρία θέματα και υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης. Δανειστές και αξιωματούχοι του υπ. Εργασίας θα βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ερχόμενο Σάββατο, με το ραντεβού να έχει κλειστεί για τις 11.30 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των Θεσμών είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν στην Αθήνα ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να βρεθεί μία χρυσή τομή που θα φέρει πιο κοντά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. 

Κατρούγκαλος: Τέθηκε ο οδικός χάρτης

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, τέθηκε ο «οδικός χάρτης» της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό. Όπως είπε, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα παραπάνω θέματα, συμπληρώνοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι να εξεταστούν αρχικά τα τρία πρώτα θέματα και να μείνει τελευταίο το θέμα των επικουρικών.
Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι θεσμοί «δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη», αλλά τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας παροχών-εισφορών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που, όπως είπε, την ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας και «προσπαθεί να βρει ισορροπίες». Επίσης, επανέλαβε ότι δεν τέθηκε θέμα μειώσεων για τις κύριες συντάξεις. Τέλος, εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία άμεσα για το συνταξιοδοτικό, αλλά όπως ανέφερε «θα χρειαστεί μία απόφαση του Eurogroup, που δεν ξέρω, αν θα έχουμε νωρίτερα Eurogroup από το προγραμματισμένο».

«Αναγνωριστική» επαφή με Τσακαλώτο

Την αυλαία των διαπραγματεύσεων άνοιξε, νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με τον υπουργό, «ήταν μια εισαγωγική συζήτηση κατά την οποία ετέθη η ατζέντα» των διαπραγματεύσεων. 
Το απόγευμα της Πέμπτης, θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στις επαφές θα τεθούν τα θέματα της φορολογίας εισοδήματος (17.30) και της αναπτυξιακής στρατηγικής του αγροτικού τομέα (19.30).  

Τα «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης

■ Ασφαλιστικό: Στη διαπραγμάτευση, την οποία ο Έλληνας υπουργός έχει χαρακτηρίσει σκληρή, πρέπει να κλείσουν οι διαφωνίες ώστε με τη συμφωνία των δανειστών να προωθηθεί προς ψήφιση το σχέδιο Κατρούγκαλου για την ενιαιοποίηση των κανόνων συνταξιοδότησης.
Σε σχέση με τα ανοικτά ζητήματα λοιπόν, κοντά στην επίτευξη συμφωνίας φέρονται να είναι αφενός για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών κατά μία ποσοστιαία μονάδα (η κυβέρνηση έχει προτείνει αύξηση κατά 1,5% για βραχύβιο χρονικό διάστημα της τάξης των τριών ετών) αλλά και την κλιμακωτή μείωση των επικουρικών συντάξεων από 170 ευρώ και πάνω.
Άλλωστε τα δύο θέματα είναι άμεσα συναρτώμενα, αφού η κυβέρνηση έχει προτείνει αύξηση 1,5% προκειμένου να μη μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις.
Ζητούμενο βέβαια είναι ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο της αύξησης, με τους δανειστές να εμφανίζονται κάθετοι ότι την αύξηση αυτή πρέπει να την επωμιστούν μόνο οι μισθωτοί. Εκεί όμως που προκύπτει χάσμα απόψεων είναι στα άλλα δύο θέματα και συγκεκριμένα:
● Εθνική σύνταξη. Οι δανειστές θέλουν να περιορίσουν την καταβολή της σε λίγους επιδιώκοντας να θέσουν φίλτρα, όπως να επιτραπεί η καταβολή της έπειτα από 20 έτη ασφαλιστικού βίου (η κυβέρνηση έχει προτείνει 15 έτη) αλλά και να τεθούν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Ισως η χρυσή τομή να βρεθεί στο να λαμβάνει κάποιος που κλείνει 15 έτη εργασιακού βίου (και είναι 67 ετών) τα 15/20. Από την άλλη, βέβαια, τις τελευταίες ημέρες οι δανειστές πιέζουν για μείωση του ποσού των 384 ευρώ, το οποίο θεωρούν υπέρογκο για τα δεδομένα της κοινωνικής ασφάλισης και της ανταποδοτικότητας
● Ποσοστά αναπλήρωσης. Οι δανειστές δεν δέχονται να ξεπερνά η αναπλήρωση το 50%, όταν η κυβέρνηση έχει προτείνει ως ανώτερο ποσοστό το 60%.
■ Φορολογικό: Οι νέες φορολογικές κλίμακες για εισόδημα, εισφορά αλληλεγγύης και ενοίκια μαζί με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει θα είναι τα σημαντικότερα θέματα τα οποία θα συζητήσει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των δανειστών στο κομμάτι του φορολογικού. Η νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων θα είναι παρόμοια με αυτή που ισχύει σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους, δηλαδή θα έχει συντελεστές 22%, 32% και 42%, καθώς και έναν επιπλέον συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
Ωστόσο ο συντελεστής 22% προτείνεται να επιβάλλεται στα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, ο συντελεστής 32% στο τμήμα του εισοδήματος από 30.000 ευρώ (αντί έως 42.000 ευρώ που ισχύει σήμερα), ο συντελεστής 42% για εισοδήματα από 30.001 έως 60.000 ευρώ και ο συντελεστής 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ.
Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα προβλέπεται έμμεσο αφορολόγητο, με τους δανειστές να ζητούν τη μείωσή του από τα 9.550 ευρώ που ισχύουν σήμερα μέσω της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις θα ισχύει η ίδια φορολογική κλίμακα αλλά χωρίς αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
Σε ό,τι αφορά την κλίμακα για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης, θα είναι προοδευτική, ενώ ο φόρος δεν θα υπολογίζεται στο σύνολο του εισοδήματος, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά σε συγκεκριμένο τμήμα. Οπως δηλαδή λειτουργεί και η βασική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, χωρίς όμως να υπάρχει αφορολόγητο όριο και με ανώτατο συντελεστή 10% (από 8% σήμερα) για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
■ Δημοσιονομικό «κενό»: Αν μη τι άλλο πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» αυτής της αξιολόγησης μετά το ασφαλιστικό. Το ύψος των συμπληρωματικών μέτρων που θα ληφθούν στην τριετία (2016 -2018) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018 θα είναι σε συνάρτηση με τις αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (320 δισ. ευρώ).
Πιο γενναιόδωρες αποφάσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα (όπως είναι το «κούρεμα») προϋποθέτουν την επιβολή σκληρότερων μέτρων στην ελληνική κοινωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα προσγειώσει κάτω από τα 9 δισ. ευρώ τις απαιτήσεις του για τα πρόσθετα μέτρα, εν αντιθέσει με τους Ευρωπαίους, που θα ανέβουν στα 5 με 5,5 δισ. ευρώ.
■ «Κόκκινα» δάνεια: Ασφυκτική είναι η πίεση που ασκούν οι δανειστές για την πλήρη απελευθέρωση της δυνατότητας πώλησης «κόκκινων» δανείων σε funds. Η κυβέρνηση από την πλευρά της κατέθεσε χθες τροπολογία για νέα παράταση της αναστολής πώλησης μέχρι τις 15 Απριλίου για στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων εταιρειών και ελευθέρων επαγγελματιών.

«Να εξαιρεθούν»

Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει έτσι να κερδίσει περισσότερο χρόνο ώστε να διαπραγματευτεί τη βασική του πρόταση να εξαιρεθούν από την πώληση για τουλάχιστον τρία χρόνια αυτές οι κατηγορίες δανείων, με εναλλακτικό σενάριο τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων ειδικά για τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας.
Στη διαπραγμάτευση για να κλείσει ο φάκελος διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων ανοιχτό παραμένει και το θέμα της αναθεώρησης και παράτασης του «νόμου Δένδια» (430/2014), ο οποίος αντιμετωπίζει τραπεζικές οφειλές μικρών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τα χρέη προς το Δημόσιο, καθώς και επιμέρους αλλαγές στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για το πλαίσιο πώλησης των «κόκκινων» δανείων (ν. 4354/2015).
Στο πλαίσιο αυτό υπό συζήτηση είναι μεταξύ άλλων και η πρόταση οι εταιρείες μεταβίβασης δανείων, που θα συσταθούν από funds με σκοπό την εξαγορά προβληματικών χαρτοφυλακίων δανείων, να μπορούν να αναθέτουν σε τρίτους τη διαχείριση, κάτι που από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπεται.
* Οι δανειστές θέλουν να περιορίσουν την καταβολή της εθνικής σύνταξης σε λίγους, επιδιώκοντας να θέσουν φίλτρα, όπως να επιτραπεί η καταβολή της έπειτα από 20 έτη ασφαλιστικού βίου (η κυβέρνηση έχει προτείνει 15 έτη) αλλά και να τεθούν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Ισως η χρυσή τομή να βρεθεί στο να λαμβάνει κάποιος που κλείνει 15 έτη εργασιακού βίου (και είναι 67 ετών) τα 15/20.

Πηγή: efsyn.gr