7 Μαρ 2016

Σήμερα «κληρώνει» η επιστροφή των δανειστών

Στη σύνοδο για το προσφυγικό είναι στραμμένο το βλέμμα και του οικονομικού επιτελείου που θα κληθεί να δώσει τη δική του μάχη στο Eurogroup το οποίο συνεδριάζει σε διπλανό κτίριο.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσο «σέρνεται» η υπόθεση προσφυγικό τόσο πιο δύσκολα θα ....
γίνονται τα πράγματα για την ελληνική οικονομία, καθώς η επιστροφή στην ανάπτυξη και η επίτευξη των στόχων δεν εξαρτάται πλέον μόνο από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η προσφυγική κρίση και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι κάνουν ακόμα πιο ευάλωτη την οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς θα κριθεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού, αν δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση κληθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για την τριετία 2016-2018 και πότε με το… καλό επιστρέψουν οι επικεφαλής των δανειστών.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί εντός της εβδομάδας, καλώς εχόντων των πραγμάτων.
Σήμερα θα διαφανεί αν τα «μυστικά δείπνα» της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών απέδωσαν και οι διαφορές τους για το ύψος του δημοσιονομικού κενού «γεφυρώθηκαν» και σε ποιο βαθμό. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι οι όποιες διαφωνίες δεν πρόκειται να αποτυπωθούν επισήμως σε νούμερα.
Το ΔΝΤ προτάσσει τις εκτιμήσεις του Π. Τόμσεν για δημοσιονομικό κενό 4%-5% του ΑΕΠ (7,2-9 δισ. ευρώ). Οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να περάσουν μια συμβιβαστική φόρμουλα που τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό περί το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στα 3,6 δισ. ευρώ.
Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως ανέφεραν ότι η απόσταση παραμένει, παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών, δηλαδή ΔΝΤ και Βρυξελλών, να αμβλύνουν τις διαφωνίες τους, έστω και σε επίπεδο ρητορικής.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ όσο και ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στο Ταμείο έχουν κάνει θετικά σχόλια για τα βήματα προόδου της Ελλάδας, η κυβέρνηση ωστόσο κρατάει «μικρό καλάθι», έχοντας προφανώς διδαχτεί από το πρόσφατο παρελθόν, όταν τα εγκωμιαστικά σχόλια δεν συνοδεύτηκαν από θετικές αποφάσεις.
Αυτό πάντως που έχει διαφανεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.», είναι ότι οι δανειστές προκρίνουν το σενάριο της αξιολόγησης σε «δόσεις». Αυτό θα σημάνει και «τεμαχισμό» της εκκρεμούσης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ σε υποδόσεις.

Πηγή: efsyn.gr