7 Μαρ 2016

Γάμος συμφερόντων Ε.Ε.- Τουρκίας στο προσφυγικό

Με όπλο την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε κατ' ελάχιστο στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών της Παρασκευής θα μεταβεί στην κρίσιμη σύνοδο της Ε.Ε. με τη συμμετοχή της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα.
Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από όλα τα κράτη να σεβαστούν τον αναλογικό ....
επιμερισμό των προσφύγων και την άμεση έναρξη διαδικασίας μετεγκατάστασης μεγάλου αριθμού ανθρώπων, όπως δήλωσε ο ίδιος στη σημερινή ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να ασκήσει βέτο άφησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, χαρακτηρίζοντάς το «στοιχείο διαπραγμάτευσης και εργαλείο προώθησης ορθών θέσεων, που πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και χωρίς φόβο».
Εξαρτώμενοι πλήρως από τον ολοένα και πιο αυταρχικό Ταγίπ Ερντογάν, οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να κάνουν τα στραβά μάτια στην καταπάτηση των ελευθεριών και την καταδίωξη των επικριτών του στην Τουρκία, προκειμένου να δώσουν λύση στην κλιμακούμενη προσφυγική κρίση. 
Τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, η ηγεσία της Ε.Ε. θα προσπαθήσει για άλλη μια φορά να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με την Άγκυρα, πείθοντας την τουρκική κυβέρνηση να αποδεχθεί την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών και την μείωση των αφίξεων από την Τουρκία.
Τα γνωστά ανταλλάγματα που προσφέρει είναι μεταξύ άλλων χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, επανεκκίνηση της διαδικασίας ένταξης της στην Ε.Ε. και χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.
Σήμερα θα γίνει συνάντηση μεταξύ των πρεσβευτών της Ε.Ε. για να προετοιμαστεί σχέδιο κειμένου για την αυριανή σύνοδο, την ώρα που πολλές χώρες είτε εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα σύνορα τους- αποφασίζοντας ακόμα και την ανάπτυξη του στρατού- είτε αποφασίζουν επιλεκτικά ποιος είναι πρόσφυγας που δικαιούται ασύλου και ποιος μετανάστης.
Η Γερμανία, παρότι δηλώνει ότι στηρίζει την χώρα μας, υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Ελλάδα, ρίχνοντας εμμέσως το φταίξιμο γι αυτό στην Αθήνα. «Η πολιτική της διέλευσης των προσφύγων, ξεκίνησε μεταξύ άλλων από την Ελλάδα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ μιλώντας στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. «Και η Γερμανία φορτώθηκε το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών. Η πολιτική της ελεύθερης διέλευσης τελείωσε και πρέπει να παραμείνει έτσι». 

Γη, ύδωρ και... εκπτώσεις αξιών

Φυσικά, στη σύνοδο, την δεύτερη μέσα σε ένα μήνα,  δεν πρόκειται να συζητηθούν τα τεκταινόμενα στην ίδια την Τουρκία.
Οι ηγέτες δεν δείχνουν καμία διάθεση να κλείσουν την πόρτα σε μια λύση για το προσφυγικό που βολεύει τους περισσότερους. Το πιθανότερο είναι - σημειώνει το Politico- ότι θα ακουστούν πάλι ευχολόγια για ενότητα και συμμόρφωση των χωρών μελών με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και, βεβαίως, κουβέντα για το φίμωμα του Τύπου και τις συστηματικές διώξεις κάθε επικριτικής φωνής για τον Ταγίπ Ερντογάν. 
Μέχρι τώρα η Ε.Ε. έχει ψελλίσει μόνο αντιρρήσεις για την επιβολή σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης στην μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα της χώρας με πιθανό στόχο το κλείσιμο της, και κατά τα άλλα έχει μείνει ύποπτα σιωπηλή για την ανελέητη απροκάλυπτη δίωξη κάθε πολίτη που τολμά να επικρίνει το αυταρχικό τρόπο άσκησης της εξουσίας από τον Ταγίπ Ερντογάν. 
«Η Ευρώπη θεωρεί την Τουρκία σωτήρα της και χρειάζεται τον Ερντογάν για να σταματήσει πρόσφυγες και μετανάστες» σχολιάζει το Politico, «και ο Ερντογάν χρειάζεται την Ευρώπη και βοηθώντας την στην ανάγκης της ελπίζει να κερδίσει έναν φίλο στη Δύση τώρα που ο άλλος σύμμαχος της στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ φαίνεται να απομακρύνεται....»
«Η Τουρκία δεν έχει άλλους φίλους και η Ευρώπη δεν έχει άλλη ελπίδα» λέει χαρακτηριστικά ο Μουράτ Ερντογάν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο  Hacettepe της Αγκυρας. «Και για τον λόγο αυτό  μπορεί να δούμε περισσότερη συνεργασία».
Ο γάμος αυτός από συμφέρον πιθανόν να σφραγιστεί αύριο, με υποσχέσεις που θα δώσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου, υποσχέσεις που βασίστηκαν στις κουβέντες που έχει κάνει ο ίδιος αλλά και ο Ερντογάν με την Ανγκελα Μέρκελ για εντατικές θαλάσσιες περιπολίες και αποδοχή πίσω στην Τουρκία όσων προσφύγων καταφέρνουν παρόλα αυτά να φθάνουν στην Ελλάδα. 
Εκτός όμως από τα γνωστά ανταλλάγματα, υπάρχει και ένα ανομολόγητο quid pro quo: ότι η Ευρώπη δεν θα ενοχλήσει την Αγκυρα στις παραβιάσεις των ελευθεριών και των δικαιωμάτων. «Θα μειώσουν αισθητά την κριτική τους και αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τουρκική κοινωνία», εκτιμά ο καθηγητής Ερντογάν. 

Δεν υπάρχει «μαγική λύση»

Εάν μετά από όλα αυτά οι Ευρωπαίοι περιμένουν να λυθεί ως δια μαγείας το πρόβλημα τους, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αυτό διαμήνυσε με κάποιο τρόπο η Αγκυρα.
«Δεν τίθεται θέμα να σταματήσει άμεσα η προσφυγική ροή» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Κι αυτό διότι - εκτός των άλλων- η Τουρκία θα πρέπει να συνάψει διμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης μεταναστών με χώρες της Ασίας και της Αφρικής, για να μην φορτωθεί η ίδια ένα πρόβλημα χωρίς λύση. Μια διαδικασία με αμφίβολο αποτέλεσμα και εξαιρετικά χρονοβόρα.
«Είμαστε στην αρχή αυτής της κρίσης εκτιμά ο καθηγητής Ερντογάν μιλώντας στο Politico. «Ο κόσμος θα συνεχίσει να έρχεται για χρόνια. Παρότι θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους και την ζωή των παιδιών τους, θα συνεχίσουν να προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη».

Πηγή: efsyn.gr