10 Μαρ 2016

Σε τρεις άξονες η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η δράση του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό στο Αιγαίο, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια δηλώσεων προς τους εκπροσώπους του Τύπου, λίγο μετά τη συνάντηση που ...
είχε στην έδρα της Ευρωπαΐκής Επιτροπής με τον πρόεδρό της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρώτος άξονας αφορά τη διεύρυνση στα ελληνικά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα των ζωνών δράσης της Συμμαχίας, σε συνεργασία με τη Frontex, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της Λέσβου.
Ο δεύτερος άξονας αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Frontex μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και προσωπικού ενώ σε ότι αφορά τον τρίτο άξονα επισήμανε ότι στην επιχείρηση θα δραστηριοποιηθούν πέντε πλοία του ΝΑΤΟ καθώς και ελικόπτερα που βρίσκονται πάνω σε αυτά.
Σε ότι αφορά το αν θα επιστρέφονται στην Τουρκία οι άνθρωποι που διασώζονται από πλοία του ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι σε αυτό έχει συμφωνήσει και η Τουρκία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εν προκειμένω θα λαμβάνονται υπόψη και οι κανόνες που ισχύουν στην χώρα του σκάφους της Συμμαχίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή:http://www.enikos.gr