12 Μαρ 2016

Κατρούγκαλος: Στα «άκρα» η διαπραγμάτευση για τις επικουρικές

Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου (12/3) η συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους των θεσμών, για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού ...
προγράμματος.
Όπως δήλωσε μετά την συνάντηση ο Γιώργος Κατρούγκαλος, το χάσμα των δυο πλευρών (κυβέρνησης-δανειστών), για τις επικουρικές είναι μεγάλο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως βρίσκεται στα «άκρα». 
Μέχρι στιγμής και μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δεν φαίνεται πως υπάρχει κανένα σημείο σύγκλισης για το θέμα των επικουρικών συντάξεων που συνεχίζει να παραμένει μετέωρο.
Οι θεσμοί επιμένουν αποκλειστικά στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων και όχι στην αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα των 600 εκατ. ευρώ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης . Κάτι τέτοιο θα έφερνε περικοπή δαπανών 25% για επικουρικές συντάξεις.
Μάλιστα παρότι η συνάντηση καθυστέρησε να ξεκινήσει σχεδόν μια ώρα, ολοκληρώθηκε μετά από μια μόλις ώρα.

Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση ήταν τα εξής:

-Τα ποσοστά αναπλήρωσης (του μισθού από την σύνταξη) για τους ασφαλισμένους που έχουν κλείσει 25 ως 35 χρόνια ασφάλισης.
-Η εθνική σύνταξη την οποία θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι ανάλογα με α ελάχιστα χρόνια ασφάλισης τα οποία έχουν κλείσει (πχ 20, 15 κλπ).
-Οι εκπτώσεις τις οποίες έχει προτείνει η κυβέρνηση για την εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών και των αγροτών.