10 Μαρ 2016

Η επέκταση του Προαστιακού στο Λαύριο (140 εκατ.) εξαρτάται από τον… Γιούνκερ

Η πολυπόθητη επέκταση του Προαστιακού στο Λαύριο εξαρτάται από την ένταξη ή μη στο «πακέτο Γιούνκερ», καθότι τα δημόσια ταμεία (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) είναι… άδεια.  
Το «πακέτο Γιούνκερ» στοχεύει στην μόχλευση ιδιωτικών πόρων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στην ....
Ευρώπη.
Το προτεινόμενο έργο αφορά την κατασκευή υποδομής, επιδομής, ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης της γραμμής του Προαστιακού από το Κορωπί ως το Λαύριο, με παράλληλη δημιουργία της επέκτασης της Αττικής Οδού και την αναβάθμιση του λιμανιού του Λαυρίου, έτσι ώστε να φιλοξένει κρουαζιέρες και επιβατικά πλοία.

Η διαδρομή είναι 32 χιλιόμετρα και το κόστος για το σιδηροδρομικό έργο υπολογίζεται στα 140 εκατ. ευρώ.
Επιδίωξη της ΕΡΓΟΣΕ είναι να προκηρυχθεί το έργο εφέτος, εάν και στο παρελθόν η επέκταση του Προαστιακού στο Λαύριο έχει εξαγγελθεί πολλές φορές…
Τέλος, στο «πακέτο Γιούνκερ» η ΕΡΓΟΣΕ προτείνει την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο και το Πάτρα – Πύργος (Ολυμπία και Κατάκολο) – Καλαμάτα.
Τα επιμέρους χαρακτηριστικά και οι θετικές συνέπειες από την επέκταση στο Λαύριο
-Το Λιμάνι Λαυρίου μπορεί να φιλοξένει επιβατικά πλοία από Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο. Σκοπός είναι να φιλοξένει και κρουαζιερόπλοια που μπορούν να προσεγγίζουν το Λαύριο αντί για τον Πειραιά.
-Το έργο μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου έργου που εμπλέκει την Αττική Οδό, το Λιμάνι και τον Προαστιακό. Αυτή η προοπτική καθιστά το έργο ένα από τα πιο σημαντικά στις συνδυασμένες μεταφορές της χώρας.
-Ο χρόνος ταξιδίου από το Λαύριο ως το Κέντρο της Αθηνάς θα είναι μικρότερος κατά 15 λεπτά, σε σχέση με τον σημερινό χρόνο ταξιδίου από τον Πειραιά προς το Κέντρο. Θα είναι πολύ σημαντική η μείωση αυτή ειδικότερα κατά την τουριστική περίοδο.
-Η επέκταση είναι υψηλής σημασίας για το τουριστικό προϊόν της χώρας. Συνδέεται με την γενικότερη οικονομική δραστηριότητα στην Μητροπολιτική περιοχή των Αθηνών.
-Η σημαντικότητα του Λιμανιού ως λιμάνι κρουαζιέρας και γραμμών από το Αιγαίο σε συνδυασμό με τον προαστιακό και την Αττική Οδό δημιουργεί συνέργειες και προστιθέμενη αξία στην όλη επένδυση, έτσι ώστε να προσελκύσει ενδιαφερομένους επενδυτές από διαφόρους οικονομικούς τομείς
Οι τομείς μπορεί να είναι η κατασκευαστική και η τουριστική βιομηχανία, οι ναυτιλιακές εταιρίες και οι εταιρίες κρουαζιέρας ή και συνδυασμός αυτών.
-Ο όγκος των επιβατών αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Με τον τρόπο αυτό  η επένδυση γίνεται ακόμα πιο συμφέρουσα για τον υποψήφιο επενδύτη.
-Οι προβλέψεις που δείχνουν την μεγάλη αύξηση του τουρισμού τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο που προβλέπει σταθερή φορολογία για τουλάχιστον επτά χρόνια για μεγάλες επενδύσεις, παρέχουν μια ακόμα ασφαλιστική δικλίδα για τους επενδυτές στο μέλλον. 
 
Πηγή: metaforespress.gr