28 Φεβ 2016

Πυρά Ντάισελμπλουμ κατά Τόμσεν

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για πρώτη φορά εκφράζει ανοιχτά την ενόχλησή του για τη στάση του Πόλ Τόμσεν, υπεύθυνου του ΔΝΤ για την Ευρώπη και αρχιτέκτονα των λανθασμένων προγραμμάτων - όπως...
έχει παραδεχτεί και το ίδιο το Ταμείο - που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα. O Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε ενοχλημένος για το κείμενο που ανάρτησε ο Πολ Τόμσεν στο προσωπικό του μπλογκ, στο οποίο ανέφερε πως οι εκτιμήσεις του είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει μέτρα 4-5% του ΑΕΠ για να καλύψει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.
«Όταν βρίσκεσαι στη μέση μιας διαπραγμάτευσης στην οποία γίνονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές να καθοριστεί το ύψος των μέτρων που απαιτούνται από την Ελλάδα, δεν κρίνω σωστή την δημοσιοποίηση εκτιμήσεων σε προσωπικό μπλοκ», σχολίασε μιλώντας στο Βήμα ο πρόεδρος του Eurogroup.
Όταν ρωτήθηκε για το δημοσιονομικό κενό, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε πως «αναμένει τις διαπιστώσεις των κλιμακίων» και επανέλαβε πως σε κάθε περίπτωση το κεντρικό ζήτημα στην τρέχουσα αξιολόγηση είναι το ασφαλιστικό
Ειδικότερα για το ασφαλιστικό είπε πως «η κυβέρνηση έχει καταθέσει μια σοβαρή πρόταση η οποία φαίνεται να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, όμως τα επόμενα τρία χρόνια, μεταξύ 2016 – 2018 υπάρχουν δημοσιονομικά κενά, καθώς οι συνταξιοδοτικές δαπάνες πρέπει να συνεχίσουν να καλύπτονται από τον προϋπολογισμό».
Σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πως η βούληση του Eurogroup είναι δεδομένη, αλλά για να προχωρήσει αυτό το θέμα θα πρέπει να κλείσει το θέμα του συνταξιοδοτικού, ενώ τόνισε και την ανάγκη να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων εντός της τρέχουσας αξιολόγησης.
Πηγή:http://tvxs.gr