2 Φεβ 2016

Συναντήσεις Τσίπρα με Φώφη και Φώτη με το βλέμμα στη διεύρυνση...

Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση δέχεται πολύπλευρη πίεση (από τις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, από το κουαρτέτο και από το σύστημα που ποντάρει στην πτώση της κυβέρνησης και διακινεί σενάρια εκλογών) ο πρωθυπουργός συναντά σήμερα στο Μαξίμου την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον πρώην ....
πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κι επικεφαλής πλέον της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ) - τους συναντά στη 1μ.μ. και στις 2.30μ.μ. αντιστοίχως. 
Το ραντεβού με τη Φώφη Γεννηματά έκλεισε ύστερα από δικό της αίτημα προκειμένου να συζητήσει με τον πρωθυπουργό τις ανησυχητικές εξελίξεις στο προσφυγικό που οδηγούν στην ευρωπαϊκή απειλή εξόδου από το καθεστώς της Σένγκεν. Ωστόσο αναμένει κανείς ότι η συζήτηση θα περιλαμβάνει και άλλα θέματα, όπως το ασφαλιστικό και τη διαπραγμάτευση, τον εκλογικό νόμο αλλά και το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας. Το μήνυμα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ έχει σταλεί επανειλημμένως («διώξε τα βαρίδια Λοβέρδο και Βενιζέλο αν θέλεις συνεργασία»), ενώ η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η οποία έχει χαράξει γραμμή αποστασιοποίησης από τη ΝΔ και από την πρόσφατα κυβερνητική συνεργασίας μαζί της, το τελευταίο διάστημα ζυγίζει το ενδεχόμενο της προσέγγισης και τη συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη στιγμή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει κινήσεις σύμπλευσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ίδια διαχωρίζει τη θέση της και προβαίνει σε διακηρύξεις περί της «αβύσσου» που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ.
Όσο για τον Φώτη Κουβέλη, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ανοικτός σε συνάντηση με όποιον από τους πολιτικούς αρχηγούς (νυν και πρώην) το ζητήσει. Ωστόσο  εδώ και καιρό «ζυμώνεται» η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, και οι συζητήσεις φαίνεται να έχουν προχωρήσει, αν και αναμένεται να πάρουν πιο επίσημη μορφή όταν θα πλησιάζει ο χρόνος του συνεδρίου . Ο ίδιος ο Κουβέλης πριν μια εβδομάδα με συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Αυγή, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του δηλώνοντας ότι είναι διατεθειμένος να συμβάλλει «στην προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας». 
Σε κάθε περίπτωση ο Τσίπρας διερευνά τις όποιες πολιτικές εφεδρείες μπορεί να υπάρχουν καθώς ο κλοιός στενεύει, τα πράγματα ζορίζουν και το κλίμα πολιτικής αστάθειας επιστρέφει.

Πηγή: topontiki.gr