1 Δεκ 2015

Τσίπρας: "Όσοι κουνούν το δάχτυλο να μελετήσουν τους αριθμούς"

«Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με τον προϋπολογισμό. «Σε ό,τι αφορά πρώτα τον προϋπολογισμό....
Όπως τόνισα και προηγουμένως το πρώτο θετικό σημάδι έχει να κάνει με την αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ύφεση που για το 2015 θα κυμανθεί στο 0% ενώ για το 2016 θα περιοριστεί στο 0,7% με προοπτικές περαιτέρω μείωσης», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Έτσι μπορεί κανείς να τολμήσει την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έτσι η δημοσιονομική προσαρμογή του εμπροσθοβαρούς ούτως ή άλλως προγράμμτος που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, περιορίζεται κατά 500 εκατομμύρια Ευρώ και θα κυμανθεί περίπου στα 5,7 δις».
Πρόσθεσε ότι «το ποσό αυτό θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο αν είχαν διατηρηθεί οι στόχοι του προηγούμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος που είχε συμφωνήσει και που υπερασπιζόταν με πάθος η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους: Ο σημερινός στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 είναι 0,5% ενώ με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα θα ήταν 4,5%».
«Το κόστος των μέτρων που θα χρειάζονταν για να καλυθφεί αυτός ο στόχος με δεδομένη τη μη επίτευξη των αντίστοιχων στόχων των ετών 2014 και 2015 είναι βέβαιο ότι θα ξεπερνούσε τα 10 δις Ευρώ», είπε ακόμα και σημείωσε ότι «όσοι κουνάνε το δάχτυλο στην κυβέρνηση, θα ήταν προτιμότερο να μελετήσουν τους αριθμούς και να σταματήσουν».
Πηγή:http://www.enikos.gr