16 Νοε 2015

Μέτρα κατά της τρομοκρατίας ετοιμάζουν οι G20

Σύμφωνα με προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, οι G20 θα εργαστούν από κοινού για να ενισχύσουν «τη διεθνή αεροπορική ασφάλεια» 
Οι 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, οι ηγέτες των οποίων συνεδριάζουν στην Αττάλεια της Τουρκίας, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, προτίθενται να λάβουν «μέτρα» εναντίον της «αυξανόμενης κυκλοφορίας ξένων τρομοκρατών».
Τα μέτρα αυτά θα εκτείνονται από ....
«τη διαχείριση των συνόρων» μέχρι «την ενίσχυση της αεροπορικής ασφάλειας», σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοίνωσης της συνόδου, το οποίο επικαλείται δημοσιογραφικό πρακτορείο.
Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες των είκοσι πλουσιότερων χωρών του κόσμου σχεδιάζουν να μοιράζονται «επιχειρησιακές πληροφορίες», ένα σύστημα «διαχείρισης των συνόρων για να εντοπίζονται οι μετακινήσεις», καθώς και άλλα «προληπτικά μέτρα» και «μια αρμόζουσα νομική απάντηση».
Όπως τονίζεται στο κείμενο, οι G20 θα εργαστούν από κοινού «για να ενισχύσουμε τη διεθνή αεροπορική ασφάλεια».

«Αναγκαία μια πολιτική μετάβαση στη Συρία»

Νωρίτερα, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφώνησαν, σε κατ' ιδίαν συνάντησή τους, στην ανάγκη μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία, που θα περιλαμβάνει και συνομιλίες με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.
«Οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, της οποίας θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος, καθώς και μια εκεχειρία», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλουν όλες οι χώρες για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνοντας τη σημασία που έχουν οι στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στη Συρία που επικεντρώνονται σε αυτήν την οργάνωση.
Ωστόσο, ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουσάκοφ, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον όσον αφορά την «τακτική» που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών: Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν «στρατηγικούς στόχους που συνδέονται με τον αγώνα εναντίον του ΙΚ και αυτοί (οι στόχοι) είναι κοντά ο ένας στον άλλο, όμως υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις στη στρατηγική», είπε ο Ουσάκοφ στους δημοσιογράφους.

Πηγή: efsyn.gr