15 Νοε 2015

Η Ευρώπη θρηνεί τα θύματα των επιθέσεων-20.000 άτομα στους δρόμους της Κοπεγχάγης

Μαζικές συγκεντρώσεις στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων στο Παρίσι πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε αρκετές ευρωπαϊκές περιπτώσεις. Σε κάποιες πόλεις ήταν αυθόρμητες, σε κάποιες άλλες, όπως για παράδειγμα σε Βιέννη και Κοπεγχάγη, προγραμματισμένες....
Εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Γαλλίδας φοιτήτριας με το σύνθημα "Αλληλεγγύη για τη Γαλλία, μια διαδήλωση της ειρήνης" και συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας στη Βιέννη, σχηματίζοντας μια "τιμητική φρουρά" στη μνήμη των θυμάτων των προχθεσινών πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι, ενώ σε δεκάδες μέτρα απλωνόταν μια "θάλασσα" από λουλούδια, κεριά και γραπτά με προσωπικά μηνύματα, στον περίγυρο του κτιρίου.

«Είναι πολύ σκληρό να βλέπει κανείς τα γεγονότα στην τηλεόραση, αλλά πολύ περισσότερο τα συνειδητοποιεί συμμετέχοντας σε αυτό το συλλαλητήριο», τονιζόταν από κάποιους συμμετέχοντες που με συνθήματα διατράνωναν την επιτακτική όσο ποτέ ενότητα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Πολλοί κρατούσαν γαλλικές σημαίες και από αρκετές συσκευές κινητής τηλεφωνίας ακουγόταν ο γαλλικός Εθνικός Ύμνος.

Για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται στη Βιέννη μια πορεία μνήμης με κεριά και φανούς μέσα από το κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, ενώ, όπως ανακοινώθηκε απόψε από την Αστυνομία της Βιέννης - η οποία ήδη από χθες έχει εντείνει τα μέτρα ασφαλείας σε εγκαταστάσεις γαλλικών συμφερόντων -- δεν υπάρχουν προς το παρόν οποιεσδήποτε ενδείξεις για κινδύνους στον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Αυστρίας και Ολλανδίας που αναμένεται να διεξαχθεί κανονικά το βράδυ της Τρίτης.

Πολύ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στη Δανία. Περίπου 15.000-20.000 άνθρωποι, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της Δανίας Λαρ Λόκε Ράσμουσεν συγκεντρώθηκαν απόψε το βράδυ έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Κοπεγχάγη για να τιμήσουν τα θύματα.
Μια σιωπηλή πορεία οργανώθηκε επίεησ στο Μόντρεαλ του Καναδά, με τη συμμετοχή περίπου 5.000 ανθρώπων. Επικεφαλής της διαδήλωσης είχαν τεθεί ο δήμαρχος της πόλης, Ντενίς Κοντέρ και η γενική πρόξενος της Γαλλίας Κατρίν Φεγιέ. Συμμετείχαν επίσης πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, όπως η υπουργός Μετανάστευσης του Κεμπέμ Κάθλιν Γουέιλ και ο υπουργός Μεταφορών της ίδιας επαρχίας Ρομπέρ Ποετί.
"Δεν θα υποκύψουμε στον εκφοβισμό, θα προστατεύσουμε τις αξίες μας" για να "σχηματίσουμε κοινό μέτωπο απέναντι στο μίσος και τη βία" δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Στο Ντουμπάι, το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, το Μπουρτζ Χαλίφα, "ντύθηκε" σήμερα στα χρώματα της Γαλλίας, αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων που βύθισαν στο πένθος το Παρίσι και τον κόσμο.

Ο Μπουρτζ Αλ Άραμπ, άλλος ένας εμβληματικός ουρανοξύστης του Ντουμπάι καθώς και το πολυτελές ξενοδοχείο Emirates Palace του Άμπου Ντάμπι φωταγωγήθηκαν με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας.
Οι αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν καταδικάσει με τον εντονότερο τρόπο τις επιθέσεις στο Παρίσι, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.