5 Νοε 2015

«Πόρτα» Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Συνάντηση στην Αθήνα Τσίπρα - Ντ΄Αλέμα  
screenshot/huffingtonpost.it
Δημοσιεύματα στη γειτονική χώρα, αναφέρουν πως «ο Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα επισκέφθηκε την Αθήνα για να καλέσει τον Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα».
Σύμφωνα με την Ηuffington Post Italia, «η συμμαχία ....
αυτή εκπλήσσει, αλλά μονάχα μέχρις ενός σημείου, από την στιγμή που απ’ την αρχή του χρόνου ο Ντ΄Αλέμα έχει επανειλημμένα λάβει θέση υπέρ του νέου Έλληνα πρωθυπουργού».
Το άρθρο αναφέρει επίσης, ότι ο Ντ’ Αλέμα εργάζεται με το ευρωπαϊκό ίδρυμα προοδευτικών μελετών Feps, για να πετύχει μια στροφή των ευρωπαίων σοσιαλιστών κατά της λιτότητας, και ότι «η απόσταση από τον Αλέξη Τσίπρα είναι ελάχιστη, δεδομένης και της επείγουσας ανάγκης να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές, καθώς και της προσπάθειας (σ.σ. του Ιταλού πολιτικού) να ανασυγκροτήσει την σοσιαλιστική οικογένεια με αριστερή πορεία πλεύσης».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει η Huffington.
Σύμφωνα με την διαδικτυακή πύλη, «ο Ντ΄Αλέμα θέλει να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ να μπει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει η έγκριση του ΠΑΣΟΚ. Μια πρόσκληση, όμως, που ο Τσίπρας έστειλε πίσω στον αποστολέα της».
Στενοί συνεργάτες του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού και πρώην υπουργού Εξωτερικών, αφήνουν να διαρρεύσει ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε μόνο στην ανάγκη αλλαγής οικονομικής στρατηγικής στην Ευρώπη και στο ενδεχόμενο να προσκληθεί, ο Αλέξης Τσίπρας, να πάρει τον λόγο σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με θέμα την ανάγκη να ξεπερασθεί οριστικά η πολιτική της λιτότητας.
Στόχος είναι - προσθέτουν οι ίδιες πηγές – να δημιουργηθεί μια σταθερή γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στους ευρωπαίους σοσιαλιστές και τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Προς το παρόν πάντως, ο Ντ΄Αλέμα έκλεψε την θέση του Ματτέο Ρέντσι στις επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα», σημειώνει τέλος η Huffington Post Italia.

Η διάψευση

Πάντως ο Τζιάνι Πιτέλα διέψευσε προ ολίγων ημερών τις φήμες περί σχετικής συμφωνίας του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Φαίνεται όμως ότι τα σχετικά σενάρια δεν διακινούνται από τους φερόμενους ως «συνεργαζόμενους», κρίνοντας από τον τρόπο που κορυφαία στελέχη της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών «κλείνουν» οριστικά το θέμα.
«Μια τέτοια συνεργασία δεν θα την θέλαμε ούτε εμείς ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ» απαντούν τα στελέχη αυτά, προσθέτοντας ότι «οι Σοσιαλδημοκράτες έχουμε δυο κόμματα στην ομάδα μας, το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, οπότε δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε «πονοκεφάλους» και έριδες».
Σημειώνουν δε ότι «ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια τέτοια συνεργασία. Αλλο πράγμα η στήριξη σε κρίσιμες περιόδους και σε κάποια ζητήματα και άλλο πράγμα η ιδεολογική σύμπτωση».
Οι κορυφαίοι των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών φαίνεται όμως να αντιλαμβάνονται και τον λόγο άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε μια συνεργασία. «Στην Ευρώπη υπάρχουν ανακατατάξεις, κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς κερδίζουν δύναμη. Θα είναι βλακώδες να “παρατήσει” ο Τσίπρας ένα τέτοιο ρεύμα, όταν μάλιστα ο ίδιος έχει συμβάλει στη μεγέθυνσή του» λένε ενδεικτικά.

Διαμαρτυρία

Να θυμίσουμε πως οι πληροφορίες για πιθανή συνεργασία είχαν προκαλέσει τη διαμαρτυρία του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που την εξέφρασαν με επιστολή του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.  

Πηγή: efsyn.gr