23 Νοε 2015

Βάζουν μπρος για το δεύτερο κύμα μέτρων

του Τάσου Δασόπουλου 
Ασφαλιστικό, εργασιακό και - νέα - φορολογική μεταρρύθμιση περιλαμβάνονται στην επόμενη φάση του μνημονίου, μετά την έγκριση σήμερα το απόγευμα από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ( ESM ) των ....
10 + 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα .
Το ποσό που θα έρθει μέχρι και το τέλος της εβδομάδας θα είναι τα 2 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας .Τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι άμεσα διαθέσιμα. 
Μετά τις προσφορές των ιδιωτών στις ΑΜΚ θα πρέπει η Τράπεζα της Ελλάδας να υπολογίζει τα κεφάλαια που χρειάζεται η κάθε συστημική τράπεζα, για να καλύψει ακόμη και το πιο δυσμενές σενάριο, ώστε να υποβάλλει το σχετικό αίτημα στην ΕΚΤ και στην συνέχεια στο ESM, προκειμένου τα χρήματα αυτά να έρθουν στην Ελλάδα .
Στο μεταξύ, όμως, το οικονομικό επιτελείο και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται στην Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσουν για το επόμενο πακέτο προαπαιτούμενων το οποίο έχει αρχίσει εδώ και κάποιες μέρες να παίρνει την τελική μορφή του.
Εκείνο που κατέστησαν σαφές οι δανειστές πριν φύγουν από την Ελλάδα είναι ότι το υπ’ αριθμόν ένα θέμα της αξιολόγησης θα είναι το ασφαλιστικό. Μάλιστα, απάντησαν με σαφήνεια στην πρόταση της κυβέρνησης για νομοσχέδιο δύο σταδίων. 
Ξεκαθάρισαν ότι θα πρέπει και οι ενοποιήσεις ταμείων, αλλά και οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις να περάσουν σε ένα νομοσχέδιο που θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι και το τέλος του μήνα. Η πρόταση της κυβέρνησης θα συζητηθεί σε Κυβερνητική Επιτροπή, που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα, οπότε και ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Φορολογική μεταρρύθμιση 
Το δεύτερο μεγάλο θέμα θα είναι η πολλοστή, μέσα στα τελευταία χρόνια, μεταρρύθμιση, η οποία θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Βέβαια, και τα εισπρακτικά μέτρα που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός. 
Πιο συγκεκριμένα:
• Την θέσπιση κλιμακωτής φορολογικής κλίμακας για τα ενοίκια η οποία αναμένεται να αποφέρει πρόσθετα έσοδα 142 εκ. ευρώ. 
• Την ενσωμάτωση του τέλους αλληλεγγύης στις φορολογικές κλίμακες που θα αυξήσει την φορολογική επιβάρυνση την επόμενη χρονιά 
• Την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των αγροτών με στόχο πρόσθετα έσοδα 32 εκατομμυρίων ευρώ.
• Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και την μείωση κατά 50% του κονδυλίου που θα διατεθεί από τα 210 εκ. ευρώ πέρσι στα 110 εκ. ευρώ. 
Το φορολογικό νομοσχέδιο με τα περισσότερα από τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να έρθει στη Βουλή το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου. 
Σε αυτό σχεδιάζεται: 
• Η στρατηγική για την αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος.
• Η οικειοθελή αποκάλυψη μη δηλωμένων εισοδημάτων.
Η δεύτερη «δόση» της φορολογικής μεταρρύθμισης θα περιλαμβάνει την αλλαγή της κλίμακας φορολογίας για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016.
Εργασιακό 
Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι κάτι που έχει βγει από το τραπέζι, αφού προηγούνταν τα θέματα που συνδέονταν με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τώρα οι δανειστές αναμένεται να επανέλθουν, ζητώντας την εφαρμογή και των ομαδικών απολύσεων, αλλά και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Πηγή: enikonomia.gr