23 Νοε 2015

Νέος γύρος περικοπών στις φοροαπαλλαγές με εντολή τρόικας

Του Τάσου Δασόπουλου
Το επόμενο βήμα στην περικοπή ή και η πλήρης κατάργηση των 716 φοροαπαλλαγών που κοστίζουν στα δημόσια έσοδα, ούτε λίγο ούτε πολύ, 3 δις ευρώ το χρόνο, εξετάζει το υπουργείο Oικονομικών στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που θα πέσει στο ....
τραπέζι στο επόμενο πακέτο των προαπαιτούμενων.
Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή έγινε με την συμφωνία για σταδιακή κατάργηση των υπερμειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίοι κόστιζαν 850 δις ευρώ σε φορολογικές δαπάνες. Η κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6,5% στα νησιά (κόστιζε 335 εκat. ευρώ) ξεκίνησε από φέτος και θα ολοκληρωθεί το 2017, ενώ καταργήθηκε και ο πολύ χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και παρέμεινε στις εφημερίδες, τα περιοδικά, θέατρα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Με βάση τα στοιχεία που περιέχει στο σχετικό εδάφιο του προϋπολογισμού, οι φοροαπαλλαγές (ή αλλιώς φορολογικές δαπάνες) από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, φτάνουν τα 272 εκατ. ευρώ το χρόνο και αφορούν κατά κύριο λόγο τρίτεκνους και πολύτεκνους αναπήρους, αλλά και ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων και επαγγελματιών, όπως για παράδειγμα νέους επιτηδευματίες ή χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Στις απαλλαγές αυτές περιλαμβάνονται και οι ιατρικές, οι οποίες από τον επόμενο χρόνο, για να απαλλάσσονται, θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα. Ο προϋπολογισμός του 2016 καταργεί μια από τις απαλλαγές αυτές οι οποίες αφορούν την έκπτωση φόρου 2% σε περίπτωση συνολικής καταβολής τους, κερδίζοντας περίπου 14 εκατ. ευρώ , ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα επανεξεταστούν οι εκπτώσεις που γίνονται σε τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Στα νομικά πρόσωπα υπάρχει ένα σύνολο φορολογικών απαλλαγών ύψους περίπου 13,8 εκατ. ευρώ το χρόνο, που αφορούν κυρίως τα νησιά, με κάτω από 3.100 κατοίκους αλλά και φοροαπαλλαγές που δόθηκαν ως κίνητρα από αναπτυξιακούς νόμους. Η έκπτωση στα μικρά νησιά θα παραμείνει, αλλά θα επανεξεταστούν οι εκπτώσεις των φορολογικών νόμων.
Σημαντικές φοροαπαλλαγές που φτάνουν τα 426,2 δις ευρώ το χρόνο, υπάρχουν και στον φόρο κεφαλαίου και ειδικά τον ΕΝΦΙΑ και αφορούν ευάλωτες εισοδηματικά ομάδες , μη ηλεκτροδοτούμενα κτίρια αλλά και την χαμηλή φορολόγηση των ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης. Και αυτές οι απαλλαγές θα επανεξεταστούν.
Στην ίδια κατηγορία παραμένουν το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τον επενδυτικό χρυσό τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και των λαχείων που έχουν άδεια υπό το μεταβατικό καθεστώς του νόμου 4002/11, η απαλλαγή των καζίνων και κάποιων διεθνών οργανισμών.
Οι απαλλαγές σε τέλη ταξινόμησης φτάνουν τα 92 εκατ. ευρώ και αφορούν οχήματα τριτέκνων, πολυτέκνων ,ταξί οχημάτων που χρησιμοποιούν οι δήμοι και οι κοινότητες, ενώ μεγάλο είναι και το κόστος απόσυρσης που κοστίζει σε απώλειες εσόδων περίπου 72 εκατ. ευρώ.
Στα 972 εκατ. ευρώ υπολογίζονται και οι απαλλαγές από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, που έχουν τα ενεργειακά προϊόντα ( 558 εκατ. ευρώ ) η αιθυλική αλκοόλη ( 411, 6 εκατ. ευρώ ) και μικρότερα ποσά από την ισοπροπυλική αλκοόλη και τα βιομηχανοποιημένα καπνά.

Πηγή: enikonomia.gr