20 Νοε 2015

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1. Τουλάχιστον 27 είναι οι νεκροί από την ομηρία των 170 ανθρώπων από τζιχαντιστές σε πολυτελές ξενοδοχείο της αλυσίδας Radisson στο Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μάλι, που ξεκίνησε στις 7:00 το πρωί και διήρκεσε ώρες. Την ευθύνη ανέλαβε...
οργάνωση - παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Δύο από τους δράστες είναι νεκροί. 2. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν ταχεία επανεξέταση των κανόνων της ζώνης Σένγκεν, ώστε να επιτραπεί η πραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι να περιλαμβάνουν την επαλήθευση βιομετρικών πληροφοριών», καθώς οι συστηματικοί, σε βάθος έλεγχοι περιορίζονται σήμερα μόνο στους πολίτες τρίτων κρατών. Η επείγουσα σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις Βρυξέλλες, μετά από αίτημα της Γαλλίας. Εντωμεταξύ, στο στόχαστρο των δυτικών κυβερνήσεων μπαίνουν οι μυστικοί δίαυλοι χρηματοδότησης του Isis - δίαυλοι που, σύμφωνα, με πληροφορίες που επικαλούνται το Der Spiegel και το Reuters περιλαμβάνουν πιθανώς και το bitcoin, το γνωστό ψηφιακό νόμισμα.
3. Δυο διαγραφές, των Στάθη Παναγούλη και Νίκου Νικολόπουλου, και μια σοβαρή πολιτική απώλεια, του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, σηματοδοτούν το πρώτο ρήγμα συνοχής και, ταυτόχρονα, το τέλος της ανοχής στην κυβέρνηση Τσίπρα. Και το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας γίνεται ο σταθμός που μπορεί να επαναπροσδιορίσει πολιτικές στρατηγικές, συσχετισμούς και εξελίξεις μέσα στους επόμενους μήνες.
4. Στη Βουλή κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως το 2018. Hπιότερη ύφεση προβλέπεται για φέτος και του χρόνου, ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν σταθεροί. Προβλέπει μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,2 δισ. ευρώ είναι πρόσθετοι φόροι. Επίσης ύφεση 0,7% το 2016 και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.
5. Διευκρινίσεις ζήτησε σε αιχμηρό ύφος, από το Παρίσι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις δηλώσεις του γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ότι ο «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ -ο οποίος έπεσε νεκρός στην επιχείρηση της γαλλικής αντιτρομοκρατικής στο Σεν Ντενί- είχε περάσει από την Ελλάδα.
6. Το πράσινο φως για το ποσό με το οποίο θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές Τράπεζες άναψε το Κουαρτέτο, στην έκθεσή του προς το EuroWorking Group (EWG) και την Κομισιόν. Συγκεκριμένα, η θετική τους πρόταση αφορά την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και την αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποήση των ελληνικών τραπεζών.
7. Ασφυκτική είναι η κατάσταση στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη, μετά από την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί και την απόφαση να υψώσει φράχτη από το ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη έως την όχθη του Αξιού, σε μήκος 1,5 χλμ.
8. Εδώ και δύο ημέρες μαθητές και δάσκαλοι από το 21ο δημοτικό σχολείο Μενιδίου απέχουν από τα μαθήματα καθώς διαμαρτύρονται για τις εγκαταστάσεις του σχολείου, οι οποίες είναι λυόμενες αίθουσες. Τα κοντέϊνερ στα οποία κάνουν μάθημα είχαν δημιουργηθεί μετά το σεισμό του 1999 λόγω καταστροφών που είχαν σημειωθεί. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τεράστια, καθώς μια νεροποντή αρκεί για να αναστατώσει τα παιδιά, αφού μπαίνουν νερά από τη στέγη και τα πατώματα έχουν σαπίσει, ενώ υπάρχουν μόνο δύο τουαλέτες για 300 παιδιά.
9. Το πράσινο φως στις υιοθεσίες παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια άναψε σήμερα η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Το σχετικό νομοσχέδιο πέρασε με τις ψήφους του συνόλου των κομμάτων της αριστεράς και σχεδόν είκοσι βουλευτών του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
10. Tvxs Συνέντευξη - Νάνος Βαλαωρίτης: Φασίστες και τζιχαντιστές απειλούν τον δυτικό πολιτισμό. Ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, στο πλαίσιο της Έρευνας για την κρίση.
* Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου
Πηγή:http://tvxs.gr