10 Νοε 2015

Ομπάμα: Προτεραιότητα της Ουάσινγκτον η ασφάλεια του Ισραήλ

Η ασφάλεια του Ισραήλ είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υποδεχόμενος στην Ουάσινγκτον τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου....

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα συζητήσει με τον Νετανιάχου το θέμα της Συρίας αλλά και το πώς θα περιορίσει τη δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Πρόσθεσε ότι θέλει επίσης να συζητηθεί η εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παραδεχόμενος τις διαφορές που έχουν εκφραστεί στο πρόσφατο παρελθόν για το θέμα αυτό μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.
Υποδεχόμενος τον Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο ο Ομπάμα επισήμανε τους «ιδιαίτερους δεσμούς» που συνδέουν την Ουάσινγκτον με το Τελ Αβίβ και είπε ότι θέλει να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για ένα νέο, δεκαετές «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ. Καταδίκασε επίσης τη βία εκ μέρους των Παλαιστινίων, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται και πρόσθεσε ότι θέλει να ακούσει τις προτάσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού για το πώς θα μπορούσαν να κατευναστούν οι εντάσεις στο μέτωπο αυτό.
Από την πλευρά του, στις σύντομες δηλώσεις του κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι η φιλία μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ είναι «ισχυρή» και ευχαρίστησε τον Ομπάμα επειδή θέλει να ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας του με μια νέα συμφωνία για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Αναφερόμενος στην κρίση στη Μέση Ανατολή, είπε ότι ο ίδιος δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα μιας λύσης των «δύο κρατών».
Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών από τον Οκτώβριο του 2014.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr