10 Νοε 2015

Το 56% των δανειοληπτών καλύπτει με το ζόρι η νέα πρόταση της Αθήνας για τους πλειστηριασμούς

Νέα πρόταση, για το ύψος της προστασίας των «κόκκινων» δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς, φέρεται να κατέθεσε η κυβέρνηση, καλύπτοντας ωστόσο με το ζόρι το 56% των δανειοληπτών. Σύμφωνα μάλιστα με την «Καθημερινή», βάσει της νέας πρότασης που...
κατατέθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς, την Κυριακή (8/11), και φέρεται να αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το ποσοστό των ιδιοκτητών που προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς «πέφτει» στο 56% κατά μέσο όρο, ενώ προβλέπεται προστασία για όσους έχουν κατοικία αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ, η οποία θα αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί -με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά.
Παράλληλα, το εισόδημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα υπολογίζεται με βάση το κόστος διαβίωσης, ενώ θα πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή. Όπως σημειώνεται, για το συντελεστή υπάρχουν δύο σενάρια:
- Πρώτον, να είναι 1,7 φέτος, αλλά να υποχωρήσει στο 1,6 το επόμενο έτος και στο 1,5 στο τρίτο έτος. Με τον τρόπο αυτό, καλύπτεται από τους πλειστηριασμούς το 62%, το 56% και το 52%, αντιστοίχως.
- Δεύτερον, να ανέλθει ο πολλαπλασιαστής στο 1,6 και να είναι σταθερός για τρία χρόνια, με το ποσοστό των υπό προστασία ιδιοκτητών να είναι, σε αυτήν την περίπτωση, στο 56%.
Πηγή: newmoney.gr