20 Νοε 2015

Διαγραφή Παναγούλη και Νικολόπουλου από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ. ΕΛΛ.

Στους 153 βουλευτές η κυβέρνηση
Με 153 βουλευτές μένει πλέον η κυβέρνηση, καθώς οι Στάθης Παναγούλης (ΣΥΡΙΖΑ) και Νίκος Νικολόπουλος (Ανεξάρτητοι Έλληνες) διεγράφησαν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, καθώς δεν ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο.
Ο Στάθης Παναγούλης επέλεξε να ....
απέχει από την ψηφοφορία, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι υπάκουσε στις λαϊκές αντιδράσεις, αλλά συνεχίζει να στηρίζει τον πρωθυπουργό.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε δήλωσε ότι ««υπακούοντας στη θύελλα αντιδράσεων των πολιτών αρνούμαι να οδηγήσω στον δρόμο βιοπαλαιστές, δανειολήπτες».
Σημείωσε, ακόμη, ότι «έκανα πέτρα την καρδιά μου ψηφίζοντας -υπό την απειλή επικείμενου πολιτικού χάους - περικοπές εναντίον μεσαίων και φτωχών, οι οποίοι μας στήριξαν για να μην τους πετσοκόψουμε άλλο τη ζωή«.
Στην ανακοίνωσή του προσθέτει ότι «για τους παραπάνω λόγους, κρίνοντας ότι δεν διακυβεύεται η συνοχή και η σταθερότητα της κυβέρνησης, απέχω από τη σημερινή ψηφοφορία για τους πλειστηριασμούς, ενώ θα συνεχίσω να στηρίζω τον Αλέξη Τσίπρα σε κάθε προσπάθειά του να ανακτήσει ο ελληνικό λαός την αξιοπρέπειά του και τα χαμένα του δικαιώματα».
Μετά το πέρας τη ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ανακοινώνοντας την αποπομπή του Στάθη Παναγούλη από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Κι αν στη περίπτωση Παναγούλη όλα έγιναν ξαφνικά, δεν ισχύει το ίδιο με τον Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος είχε ανακοινώσει από νωρίς πως δεν προτίθεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, αλλά ούτε και να παραδώσει την έδρα του.
Νωρίτερα σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής ο Νίκος Νικολόπουλος ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ επανέλαβε ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει την έδρα του.
«Στις εκλογές είπαμε “κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη, υποσχεθήκαμε λιγότερους φόρους, παράλληλο πρόγραμμα για ανακούφιση των αδυνάτων» είπε ο κ. Νικολόπουλος και πρόσθεσε «Δυστυχώς δεν κάναμε τίποτα από αυτά».
Άφησε, ακόμη, ανοικτό το ενδεχόμενο να μην παραδώσει την έδρα του δηλώνοντας «Ετσι λοιπόν εγώ, όπως ξέρουν οι Αχαιοί, που είναι εκείνοι οι οποίοι δίνουν την έδρα και εκείνοι που την αφαιρούν, σήμερα το βράδυ θα κάνω αυτό που κάνω 30 χρόνια τώρα: μένω ασυμβίβαστος, απαράλλαχτος όπως και όταν ήμουν υπουργός και παρέδωσα την υπουργική καρέκλα». 
Αμέσως μετά, πάντως, φρόντισε να θολώσει εκ νέου τα νερά σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν ζήτησε, ούτε πήρε καμία πρωτοβουλία και ανέφερε ότι σε συνομιλία του με τον κ. Καμμένο είπε ότι επιθυμία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος είναι «να κάνουμε μαζί κουπί σε παράλληλες διαδρομές», και πως αναγνώρισε ότι πρέπει «να βάλουμε πλάτη» στην σημερινή κυβέρνηση.
Σημειωτέον ότι το πρωί της Πέμπτης παραιτήθηκε από βουλευτής παραδίδοντας την έδρα του στον ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Πηγή: efsyn.gr