16 Νοε 2015

Πλαστό το διαβατήριο της Λέρου – Προσπάθεια ενοχοποίησης των προσφύγων

Πλαστό  αποδεικνύεται το διαβατήριο που βρέθηκε κοντά στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Σταντ ντε Φρανς. Τη δήλωση για την πλαστότητα του εγγράφου που είχε καταγραφεί στη Λέρο,  έκανε το βράδυ της Κυριακής η Γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, όπως γράφει η ....
εφημερίδα Μοντ. 
Η διαπίστωση ότι το διαβατήριο είναι πλαστό αλλάζει τα δεδομένα στην υπόθεση. Το βασικό σενάριο που τώρα ενισχύεται, είναι οι τζιχαντιστές να έφεραν επίτηδες μαζί τους ένα πλαστό συριακό διαβατήριο, σε μια προσπάθεια να ενοχοποιήσουν τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία και καταφεύγουν στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν το διαβατήριο παρέμεινε σε όλη τη διαδρομή του μέχρι το Παρίσι στα χέρια του προσώπου που το κατείχε όταν μπήκε στην Ελλάδα και ταυτοποιήθηκε στη Λέρο. 
Σημειώνεται, ότι ο έλεγχος των διαβατηρίων στα σημεία καταγραφής των προσφύγων και των μεταναστών γίνεται «με το μάτι» και μόνο εφόσον ένα ταξιδιωτικό έγγραφο θεωρηθεί ότι μπορεί να είναι πλαστό εξετάζεται από ειδικά μηχανήματα. Το συγκεκριμένο διαβατήριο, για το οποίο οι ελληνικές αρχές δήλωναν με βεβαιότητα ότι ήταν γνήσιο, φαίνεται ότι ήταν εξαιρετικά καλής ποιότητας πλαστό, αφού και οι γαλλικές αρχές χρειάστηκαν δύο ημέρες για να το διαπιστώσουν.
Στην όποια περίπτωση, η υπόθεση του διαβατηρίου με την «ελληνική εμπλοκή» εξελίσσεται σε θρίλερ. Νωρίτερα, το απόγευμα της Κυριακής, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε δώσει αναλυτικές πληροφορίες για την πορεία που είχε ακολουθήσει ο κάτοχος του διαβατηρίου, με βάση τις αναφορές για τη χρήση του διαβατηρίου σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, πριν καταλήξει στο Παρίσι και βρεθεί στον τόπο του μακελειού, κοντά στο Σταντ ντε Φρανς. 

Σημειώνεται ότι οι γαλλικές αρχές έχουν ζητήσει πληροφορίες συνολικά για πέντε πρόσωπα/διαβατήρια, ενώ ελέγχονται τα αποτυπώματα ενός προσώπου που φέρεται να συνόδευε στη Λέρο τον κάτοχο του πλαστού διαβατηρίου. 
Πηγή: tovima.gr

Από topontiki.gr