16 Νοε 2015

Χωρίς συμφωνία η μαραθώνια διαπραγμάτευση

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, κυβέρνηση και δανειστές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις, παραμένοντας ωστόσο σχεδόν αμετακίνητοι στις θέσεις τους στα «καυτά» ζητήματα. Νωρίς, το πρωί της Δευτέρας (στις 5.00) ολοκληρώθηκε ακόμα ένας κύκλος διαπραγματεύσεων χωρίς να έχει ....
επιτευχθεί τελική συμφωνία.
Η μαραθώνια 17ωρη διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των «θεσμών», έχουν «κολλήσει» στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, έχει μεν υπάρξει μια σύγκλιση, όπως, για παράδειγμα, στο ότι οι πλέον φτωχοί δανειολήπτες (περίπου 25% του συνόλου των δανειοληπτών) θα καλύπτονται σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς προστασίας, ενώ τα μεσαία και υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα (περίπου 33%) θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν.
Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες για τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα καθοριστεί το 58%- 60% συνολικά των δανειοληπτών (όπως επιζητεί η κυβέρνηση) που θα τύχουν προστασίας της πρώτης κατοικίας τους.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι πέντε άξονες στους οποίους κινείται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς, έχουν ως εξής:
1. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%.
2. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή, σε μεγάλο ποσοστό, στις υποχρεώσεις τους και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους (θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας).
3. Θα υπάρξουν μέτρα και κριτήρια, ώστε να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
4. Θα τεθεί πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρεί η τράπεζα μέσα σε έναν χρόνο.
5. Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν στην αντικειμενική αξία της κατοικίας και το ετήσιο εισόδημα, ενώ, αντίθετα, δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στον «νόμο Κατσέλη» που να αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.
Οι διαβουλεύσεις για τους πλειστηριασμούς, τα «κόκκινα» δάνεια και την εκχώρησή τους σε funds, θα συνεχιστούν σήμερα στις 14.00, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό.

«Κανένα κριτήριο ένταξης στον ''νόμο Κατσέλη''»

Κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν αργά το βράδυ της Κυριακής πως η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συνεχίζεται και πως καταβάλλεται «κάθε προσπάθεια» προκειμένου να υπάρξει σύντομα συμφωνία που θα αφορά τον «νόμο Κατσέλη» και τα επιχειρηματικά δάνεια. Υπογράμμιζαν, μεταξύ άλλων, πως δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στο «νόμο Κατσέλη» που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.

Αναβολή του EuroWorking Group

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε μέσω twitter ότι η συνεδρίαση του EuroWorking Group, που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Κυριακής, θα συνεδριάσει την προσεχή Τρίτη.
Ο πρόεδρος του Eurogroup καλωσόρισε την πρόοδο που υπάρχει στις συνομιλίες Ελλάδας και θεσμών και σημείωσε πως έχει επιτευχθεί συμφωνία σε πολλά θέματα.
Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πηγή: efsyn.gr