2 Νοε 2015

ΔΝΤ προς Ευρωπαίους: Θέλουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το ελληνικό χρέος

Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να δεσμευθούν για μία αποδεκτή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, πριν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρηματοδοτήσει εκ νέου τη χώρα, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής γενικός...
διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg. Οι υποσχέσεις για την επανεξέταση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα είναι επαρκείς, μόνο αν συνοδεύονται από συγκεκριμένους όρους για τη μείωση του βάρους δανεισμού, δήλωσε ο Λίπτον από την Ουάσιγκτον.
«Θέλουμε μία συμφωνημένη διαδικασία για το χρέος μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της», δήλωσε ο Λίπτον, προσθέτοντας: «Για να προχωρήσουμε, θέλουμε περισσότερα από μία γενική διαβεβαίωση ότι το θέμα θα αντιμετωπισθεί, με επαρκώς συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τον τρόπο αντιμετώπισης, ώστε να διαβεβαιώσουμε το Ταμείο ότι το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα ακολουθήσει μία βιώσιμη διαδρομή».
Το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο και το όποιο νέο πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιό του, το οποίο εκπροσωπεί τις 188 χώρες - μέλη του Ταμείου. Ο Λίπτον σημείωσε ότι το ποσό της νέας χρηματοδότησης του ΔΝΤ δεν έχει αποφασισθεί.
Σημείωσε επίσης ότι το ΔΝΤ έχει τέσσερις προτεραιότητες για ένα νέο πρόγραμμα: Την εφαρμογή των πολιτικών για τις οποίες υπάρχει δέσμευση, διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα, τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και την αντιμετώπιση του χρέους.
«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, για να διασφαλισθεί ότι το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και με καλή διακυβέρνηση» δήλωσε ο Λίπτον, προσθέτοντας: «Οι Ευρωπαίοι συμμερίζονται την ανησυχία μας, και αυτός είναι ο λόγος που δίνεται τόσο μεγάλη προσοχή στην αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού και την ανακεφαλαιοποίηση ή τα απαιτούμενα κεφάλαια».
«Οι Ευρωπαίοι θα προτιμούσαν να μην γίνει μία αναδιάρθρωση του χρέους, για πολλούς λόγους, κυρίως για πολιτικούς» δήλωσε στο Bloomberg ο Αντρέα Μοντανίνο, που ήταν μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ από το 2012 έως το 2014 και σήμερα είναι διευθυντής του παγκόσμιου προγράμματος επιχειρήσεων και οικονομιών του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον.
Οι ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, πιθανόν θα στηρίξουν την πίεση που ασκεί το ΔΝΤ για συγκεκριμένη αντιμετώπιση του χρέους. Η προσέγγιση στο πρόγραμμα του Αυγούστου φαίνεται να είναι «σωστή», υποθέτοντας ότι όλες οι πλευρές μπορούν να ωφεληθούν από τη στρατηγική, δήλωσε από την πλευρά του, στο πρακτορείο, ο Αμερικανός υφυπουργός Διεθνών Υποθέσεων, Νάθαν Στις, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg την Παρασκευή.
«Είναι επιτακτικό για όλους του βασικούς συμμετέχοντες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Τώρα, είμαστε σε ένα σημείο, όπου οι δύο πλευρές πρέπει να υλοποιήσουν πραγματικά αυτές τις δεσμεύσεις και επομένως για την Ελλάδα αυτό σημαίνει να συνεχίσει να κινείται προς τις μεταρρυθμίσεις και για την Ευρώπη σημαίνει να αρχίσει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους».
Πηγή:http://tvxs.gr