3 Οκτ 2015

Βγήκαν τα μαχαίρια

Με… καζάνι που βράζει μοιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κι ακόμα και τα προσχήματα δύσκολα, πλέον, τηρούνται. Στον δρόμο προς την εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ, ένα στιγμιότυπο στη Βουλή, κατά την ορκωμοσία των βουλευτών,...
έδωσε το στίγμα της σοβούσας σύγκρουσηςΑντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Μεϊμαράκης συναντήθηκαν στον διάδρομο της Βουλής. «Κύριε πρόεδρε» ακούστηκε να λέει ο Αντώνης Σαμαράς στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος όμως συνέχισε να περπατά χωρίς να δώσει απάντηση.
Θα μπορούσε να είναι μια ατυχής στιγμή λόγω αφηρημάδας ή βιασύνης, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο μάλλον φαντάζει απίθανο.

Τα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων αλλά και οι μηχανισμοί του κόμματος δουλεύουν πυρετωδώς για να διαμορφώσουν συμμαχίες.

Οι συνάξεις, τα γεύματα αλλά και οι διαψεύσεις αυτών είναι καθημερινά, καθώς όμως όλοι πλέον ξέρουν ποιον έχουν απέναντι, επανασχεδιάζουν τις στρατηγικές τους ποντάροντας σε πιθανές «αυτομολήσεις».

Σημαίνοντα ρόλο στις εσωκομματικές διεργασίες έχουν αναλάβει οι «βαρόνοι» του κόμματος, παίρνοντας θέση.

Ο Κώστας Καραμανλής έχει βάλει «υπογραφή» στην υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο Αντώνης Σαμαράς κλείνει το μάτι στον Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ ξεσπάθωσε και κατά της «αδικίας» να κόψουν την υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη λόγω εκπρόθεσμης κατάθεσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη στήριξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος έβαλε συμβολικά και την τελευταία 50ή υπογραφή στην υποψηφιότητά του, η δε Ντόρα Μπακογιάννη, παλαιό στέλεχος με ευρεία στήριξη στελεχών, στηρίζει τον αδερφό της.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ίσως αναδειχθεί, έλεγαν στελέχη της ΝΔ σε «ρυθμιστικό παράγοντα». Με δεδομένο, όπως όλα δείχνουν, ότι δεν θα υπάρχει εκλογή από την πρώτη Κυριακή και θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων, ο Άδωνις Γεωργιάδης θα βρεθεί σε ρόλο δυνατού παίκτη, καθώς θα στρέψει τη δεξιά πλατφόρμα του κόμματος προς έναν από τους δύο υποψηφίους.

Νέες συμμαχίες, υπόγειες διαδρομές, επικοινωνιακά τερτίπια, παλιές έριδες… Το σίγουρο είναι ότι η ΝΔ θα φτάσει στις εσωκομματικές εκλογές διά πυρός και σιδήρου με βαριά καταχνιά να πέφτει πάνω στο ιστορικό κόμμα την επόμενη ημέρα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης: