20 Οκτ 2015

Δελτίο τύπου της διοίκησης ΕΛΤΑ για το θέμα "ΕΥΔΑΠ"

Η αποκατάσταση της αλήθειας για την Ελληνική ταχυδρομική αγορά
Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Ναυτεμπορική» της Δευτέρας 19/10 με τίτλο «Κόντρα ΕΛΤΑ – ACS για την αποστολή των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ» και για την αποκατάσταση της αλήθειας, τα ΕΛΤΑ ανακοινώνουν:
Στο διαγωνισμό για τη διανομή ....
των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κατέθεσαν την προσφορά με τη χαμηλότερη τιμή.  Μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού στην ACS, τα ΕΛΤΑ έχουν προσφύγει στις δικαστικές αρχές. Η δικαίωση των ΕΛΤΑ θα σημαίνει όφελος για τον καταναλωτή.
Οι ισχυρισμοί μη κατονομαζόμενων από το δημοσίευμα «πηγών» ότι οι διαγωνισμοί του Δημοσίου περιέχουν φωτογραφικές διατάξεις υπέρ των ΕΛΤΑ, είναι ψευδείς και συκοφαντικοί ακόμα και για τις δικαστικές αρχές. Όλες οι μέχρι σήμερα ενστάσεις απορρίφθηκαν αιτιολογημένα, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις ελέγχθηκαν εξονυχιστικά και εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τόσο οι διαγωνισμοί όσο και οι τελικές συμβάσεις. Τα ΕΛΤΑ, ο Φορέας Παροχής Καθολικών Υπηρεσιών, έχουν αναπτύξει και λειτουργούν το ταχυδρομικό δίκτυο της χώρας και δεν έχουν «κόντρα» με κανέναν. Τουναντίον, οι ιδιώτες πάροχοι ταχυδρομικών υπηρεσιών, χρησιμοποιούν ήδη το δίκτυο των ΕΛΤΑ για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.
Η μη επιβολή ΦΠΑ στην Καθολική Ταχυδρομική Υπηρεσία, αφορά εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας που ισχύει σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες και δεν εμποδίζει την επιτυχή λειτουργία του ανταγωνισμού στις αγορές αυτές. Η ελληνική ταχυδρομική αγορά λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης από την 1/1/2013 και στο διάστημα αυτό οι όγκοι της διακινούμενης αλληλογραφίας έχουν μειωθεί, τόσο λόγω της ηλεκτρονικής υποκατάστασης όσο και της οικονομικής κρίσης. Η αδυναμία των ανταγωνιστών να εκμεταλλευτούν την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς οφείλεται στην αδυναμία τους να επενδύσουν, σε συνδυασμό με τη δεδομένη ανώτερη παραγωγική δυνατότητα των Ελληνικών Ταχυδρομείων, τα οποία επενδύουν συνεχώς στο ταχυδρομικό δίκτυο της χώρας.
Σε αυτή την απελευθερωμένη αγορά, τα ΕΛΤΑ καλύπτουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους, λειτουργώντας το ταχυδρομικό δίκτυο από το Ορμένιο έως τη Γαύδο, χωρίς τα αντίστοιχα δικαιώματα και χωρίς να έχουν λάβει ποτέ ούτε ένα ευρώ για την κάλυψη του κόστους της Καθολικής Υπηρεσίας, παρά τα όσα σαφώς ορίζει ο Νόμος 4053/2012 περί απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς.
Τέλος, το να δημιουργούνται στρεβλές εντυπώσεις μέσα από «πηγές» που αναπαράγουν, για τους δικούς τους λόγους, φαντασιώσεις περί σκοτεινών πρακτικών, εμπλέκοντας δημόσιους φορείς και ανεξάρτητες αρχές, είναι μια πρακτική που δεν πλήττει το αδιαμφισβήτητο κύρος των Ελληνικών Ταχυδρομείων, αλλά υποβαθμίζει τη λειτουργία της απελευθερωμένης ταχυδρομικής αγοράς.