31 Οκτ 2015

Κυβέρνηση: Προτεραιότητα ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και οι πλειστηριασμοί

Η συνεδρίαση του Euroworking Group επισημάνθηκαν τα ανοικτά ζητήματα, κυρίως το ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και το ζήτημα της προστασίας των δανειοληπτών, αιχμή του οποίου είναι οι πλειστηριασμοί. Αναφορικά με το ζήτημα του ΦΠΑ,...
η κυβέρνηση έχει επιβάλει αναστολή του μέτρου έως τα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να εξευρεθούν ισοδύναμα μέτρα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διαδικασία επεξεργασίας και κοστολόγησης των ισοδύναμων μέτρων θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, διάστημα κατά το οποίο, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, καμία από τις «ιδέες» που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν πρέπει να θεωρείται έγκυρη.
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις, σε ένα -όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές- τόσο σημαντικό για την κοινωνική συνοχή ζήτημα. Αναφέρουν επιπλέον ότι οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτό το θέμα -και με το δεδομένο ότι όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα θα κλείσουν- φέρνει πιο κοντά την επιδίωξη, να υπάρξει, ειδικά για αυτό το ζήτημα, πολιτική λύση.
Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει πρόσφατες δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, με τις οποίες εκτιμάται ότι τάχθηκαν σαφώς υπέρ της επίδειξης ευελιξίας απέναντι στο ελληνικό αίτημα.
Ειδικότερα, αναμένεται να αξιοποιήσει τις δημόσιες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό που ανησυχεί πολλούς Έλληνες σήμερα είναι αυτά τα δάνεια, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μια νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες». Επιπλέον, την απάντηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις («Δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί») σε σχετική ενημέρωση που του παρασχέθηκε για το θέμα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα τέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ενώ θα τεθεί και στις προσεχείς διμερείς επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, που επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα την Αθήνα.