30 Σεπ 2015

Τσίπρας σε WSJ: Επιστροφή στις αγορές με λύση για το χρέος

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Wall Street Journal, τόνισε πως η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων σύντομα, αν καταλήξει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους...
τους επόμενους μήνες. Αποτιμώντας τις διαπραγματεύσεις του προηγούμενου επταμήνου, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως περίμενε ότι θα είναι δύσκολες, ωστόσο δήλωσε έκπληκτος από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και των «ακραίων συντηρητικών κύκλων», που «ήθελαν ρήγμα στην Ευρώπη». «Δεν μπορούσα να πιστέψω πως ο κ. Σόιμπλε ήθελε ρήγμα στην Ευρώπη, αλλά στο τέλος το ήθελε», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στη σχέση του με την Άνγκελα Μέρκελ είπε πως αυτή χαρακτηρίζεται από περισσότερη εμπιστοσύνη.
«Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στις αγορές» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «εάν υπάρξει καλή απόφαση για το ζήτημα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές λίγο μετά την αναδιάρθρωση» προσέθεσε.
Παράλληλα, σημείωσε πως η Ελλάδα θα τηρήσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει ακόμη κι αν θεωρεί πως ορισμένα μέτρα του, όπως τα φορολογικά, «δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα». Ωστόσο, όπως ανέφερε, «η συμφωνία έχει για πρώτη φορά ρεαλιστική προσέγγιση και η προσαρμογή είναι ηπιότερη».
Για την προσφυγική κρίση επισήμανε την ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης. «Η Ενωμένη Ευρώπη κέρδισε όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, αλλά εάν σήμερα χτίζουμε τείχη στην Ευρώπη, δεν είναι η Ευρώπη του κοινού μας μέλλοντος», δήλωσε, ενώ για τα κονδύλια σημείωσε πως «ο στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους εταίρους πως εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να ξοδέψει η χώρα δεν θα συνυπολογιστούν στο έλλειμμα».
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το Συριακό και τις συνομιλίες με τη Μόσχα. «Εάν θέλουμε να συζητήσουμε την προοπτική παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας, πιστεύω πως είναι λάθος να αποκλείσουμε τη Ρωσία από αυτές τις συνομιλίες». «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και να συμφωνούμε με την στρατηγική της ή με όλες τις πολιτικές που ακολουθεί», δήλωσε.
Πηγή:http://tvxs.gr