Ο υπουργός φαίνεται πως πληροφορήθηκε με ....
έκπληξη την απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, περί της αύξησης των αποδοχών του προέδρου των ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο σχετικής εισήγησης του διοικητικού συμβουλίου, η οποία έγινε δεκτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες ακολούθησαν επικοινωνίες μεταξύ του υπουργού και της διοίκησης των ΕΛΠΕ για το θέμα, που ανέκυψε.

Συνεργάτες του Π. Λαφαζάνη κατέστησαν σαφές ότι το υπουργείο δεν εμπλέκεται στην απόφαση της γενικής συνέλευσης, δεδομένου ότι ως εκπρόσωπος του Δημοσίου συμμετέχει στις συνελεύσεις των μετόχων εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και δεν παρίσταται εκπρόσωπος του ΥΠΑΠΕΝ. Οι ίδιες πηγές, κρατώντας σαφείς αποστάσεις, σημείωναν ότι ο υπουργός δεν ρωτήθηκε και δεν ενέκρινε αμοιβές του εκτελεστικού προέδρου και σε κάθε περίπτωση δεν συμφωνεί με το ύψος τους.

Από πλευράς ΕΛΠΕ διαμηνύεται ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για προσωπική μεθόδευση, αλλά για απόφαση της συνέλευσης δεδομένου ότι οι αποδοχές είναι καθορισμένες με βάση τα οργανογράμματα και τα εκτελούμενα καθήκοντα των στελεχών και εν προκειμένω του εκτελεστικού προέδρου, η αμοιβή του οποίου είναι υψηλότερη, έναντι του μη εκτελεστικού προέδρου -δηλαδή του προκατόχου του Σ. Τσοτσορού, Γ. Παπαθανασίου- και σε αυτό το πλαίσιο έγινε η αναπροσαρμογή.

Το βράδυ της Πέμπτης, με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα, ανακοινώθηκε η παραίτηση του Σ. Τσοτσορού από τα εκτελεστικά του καθήκοντα στις εταιρείες ΕΛΠΕ, ΕΚΟ και ΕΚ (στις δύο τελευταίες ασκούσε και χρέη διευθύνοντος συμβούλου) και τις σχετικές αποδοχές, ενώ ο ίδιος παραμένει μη εκτελεστικός πρόεδρος, κάτι που συνεπάγεται μισθολογική επαναφορά στα επίπεδα του προηγούμενου μη εκτελεστικού προέδρου.

Σημειώνεται ότι η διαφορά της αποζημίωσης ανέρχεται σε 110.000 ευρώ ετησίως, καθώς η αμοιβή του μη εκτελεστικού προέδρου διαμορφώνεται σε 170.000 ευρώ, έναντι 280.000 ευρώ του εκτελεστικού -ποσό που εγκρίθηκε στη γενική συνέλευση.