Σθεναρό "όχι" από το στόμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα άκουσαν οι επικεφαλής των θεσμών, όταν του παρουσίασαν τις προτάσεις τους που δεν ήταν παρά οι θέσεις του ΔΝΤ, έτσι όπως είχαν γίνει γνωστές στην Αθήνα, ήδη από αργά το βράδυ της Τρίτης.
Για "βαρβαρότητα" και "Αρμαγεδδώνα" έκαναν ....
λόγο στελέχη της ελληνικής αντιπροσωπείας και βέβαια οι πολύωρες συζητήσεις του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, απέβησαν άκαρπες. Ο πρωθυπουργός αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενώ η καθυστέρηση της διάσκεψης έστειλε μία ώρα αργότερα την (προγραμματισθείσα για τις 8 μ.μ.) έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Από τις 12 ως τις 2 π.μ. και πάλι στις 10 το πρωί

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης, με δεδομένο το "ναυάγιο" των διαπραγματεύσεων, αποφάσισαν να ορίσουν νέα συνεδρίαση για το μεσημέρι (2 μ.μ., ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι ηγέτες των θεσμών συμφώνησαν να ανοίξουν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, μετά τα μεσάνυχτα.
Η νέα συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ - Λαγκάρντ - Ντράγκι, με την παρουσία των προέδρων του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του ESM Κλάους Ρέκλινγκ άρχισε λίγο μετά τις 12 τη νύχτα, στο γραφείο του προέδρου της Κομισιόν, και ολοκληρώθηκε γύρω στις 2 π.μ., οπότε και οι ηγέτες αποχώρησαν. Δηλώσεις δεν έγιναν και το μόνο που γνωστοποιήθηκε είναι ότι ορίστηκε νέο ραντεβού για τις 10 το πρωί, ενόψει και του μεσημεριανού Eurogroup.
Προηγουμένως, από τις 7 το πρωί, τα τεχνικά κλιμάκια θα πιάσουν δουλειά, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για τις διαπραγματεύσεις κορυφής.
Πάντως, όπως έγινε γνωστό λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η ελληνική πλευρά αποφάσισε να  αποσύρει από τη δέσμη των προτάσεών της την αύξηση της εισφοράς στις συντάξεις, υπέρ της ενίσχυσης των δομών της υγείας.

"Κοινωνικά άδικη η νέα πρόταση, αδυνατούμε να συμφωνήσουμε"

Νωρίτερα, το βράδυ της Τετάρτης, πηγές του μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης "προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες. Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα".
Επιπλέον, κυβερνητικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έλεγαν ότι η πρόταση των θεσμών είναι "ιδιαίτερα σκληρή, στα όρια της βαρβαρότητας" και πρόσθεταν: "Πρόκειται για Αρμαγεδδώνα. Οι δανειστές ζητούν κλείσιμο ψαλίδας των μισθών στο δημόσιο, μείωση των συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ, ενώ δεν αναφέρουν τίποτε για τα εργασιακά".
Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup (που τελικά μετατέθηκε για τις 9 μ.μ.), ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε: "Κάνουμε προόδους αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε τις εντατικές διαπραγματεύσεις, κάνουμε πρόοδο αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες. Φαίνεται πως θα είναι μακρά η νύχτα".

Οι σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ

Αναλυτικά οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως κατατέθηκαν και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων:
Δημοσιονομικά
  • Επιμένει στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ετήσιου ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%.
  • 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
  • Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
  • Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. (αντί για 200 που προτείναμε)
  • Μικρότερη αύξηση στη φορολογία των κερδών των νομικών προσώπων - επιχειρήσεων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
  • Αφαιρεί τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
  • Αφαιρεί τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G της κινητής τηλεφωνίας
  • Αφαιρεί τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών
Συντάξεις
  • Επιμένει στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
  • Επιμένει σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
  • Ζητά εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
  • Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
  • Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
  • Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
  • Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
  • Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
  • Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας περί αποκατάστασης των μειωμένων συντάξεων.
Εδώ, η πεντασέλιδη πρόταση, σύμφωνα με την Wall Street Journal 

Πηγή: ΑΥΓΗ